Rovásos életfa a madjaroknak

Felavatták a kazahsztáni madjaroknak küldött monumentális életfát, melyet a kazaksztáni madjaroknak küldtött a Magyar-Turán Alapítvány.

 

Rovásos életfa Madjarföldön

A tervezettnél egy nappal korábban, ünnepélyes keretek között avatták fel szombaton azt az életfát, amelyet a magyar nép ajándékaként a Turán Szövetség küldött a kazahsztáni Torgajban élő madjar törzsnek – közölte vasárnap az MTI-vel a Magyar-Turán Alapítvány.

Hangsúlyozzák, az eseményen nagy számban voltak jelen a madjar törzs tagjai, akik látványos ünnepi műsorral tisztelték meg az eseményt. A rangos hivatalnokok mellett Kazahsztán kormányzati, törvényhozói szinten is képviseltette magát, mások mellett megjelent a kazah szenátus több tagja, a kerület akimja (elöljárója), valamint a madjar törzs vezetői. Magyar részről az eseményen megjelent Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője, a jobbikos Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának alelnöke, valamint a Turán Szövetség több tagja.

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke és Aibek Nakipov, a Nagy Sztyepp Alapítvány elnöke az alkalomból felavatott egy írott követ is, amelyet a kazah és magyar közös ősök emlékére állítottak, és kazak és magyar nyelvű, valamint rovásírásos feliratokat faragtak rá.

Az alapítvány közleménye szerint Bíró András Zsolt genetikus, antropológus volt az, aki kutatótársaival bizonyította, hogy a Torgaj-vidéken élő madjar törzs genetikai rokonságban áll a Kárpát-medencében élő magyarokkal.

A tudományos munka nyomán szerveződött a magyarokkal rokon keleti népek törzsi gyűlése, a Kurultaj, amely néhány év alatt Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye lett. A magyar, hun és türk tudatú népek törzsi gyűlését idén is a bugaci pusztán rendezi meg a Magyar-Turán Alapítvány augusztus 10-12. között. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A most felavatott, kazah és magyar népi motívumokkal díszített, mintegy két tonna súlyú, 9 méter magas életfa Nemes Sándor hejcei fafaragó munkája.

(MTI nyomán)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share