Duna TV-n: Csíksomlyó és rovás

A Duna TV a mai napon a Csíksomlyói búcsúról ad élő közvetítést 11.00-tól, majd 15:00-tól a Hagyaték műsorban a rovás jelenéről és jövőjéről lesz szó.

Rovásműveltségünk immár a “fősodratú” médiában

Sokszor írtuk, de még mindig aktuális, hogy az Aczél György, kommunista kultúrpolitikus által kiépített kultúrcenzúra rendszere még ma is él: műveltségünket három részre osztja a hatalom: a tiltott, a tűrt és a támogatott kategóriákban. Nemzeti írásunk továbbra sem hagyta el a tiltott és tűrt kategóriák határát, támogatásról pedig egyáltalán nem beszélhetünk. Ennek ellenére repedezik a késő-kádárista rendszer és a székely-magyar rovás egyre több helyen tör utat magának a közmédiában.

Sajnos még nem túl gyakori, de mindenképp mintaértékű példa a Duna TV műsora, a Hagyaték.

Május 26. 15:00 HAGYATÉK ’26 perc.

2012 – Rovásírás – Újraéledő jelek

A Hagyaték a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak. Ezek a mozaikdarabkák – épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek – hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share