Debrecen – elbontott rovástábla

alt

Debrecen – Már nem áll Debrecen-Józsán a rovásírásos helységnévtábla, amit a város “tudomásulvételi nyilatkozata” nélkül állított márciusban a Józsai Turul Egyesület.

Értékszemlélet – mi a fontos, ki tesz érte? (Dehir)

Március közepén állított fel rovásírásos helységnévtáblát Debrecen-Józsán a Jobbikhoz közel álló Józsai Turul Egyesületet. A táblát Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője és Szegedi Csanád, a párt akkori alelnöke leplezte le.

A rovásírásos helységnévtábla Józsán

A rovásírásos helységnévtábla Józsán

Amint arról a Dehir.hu is beszámolt, a Józsai Turul Egyesületet kérte a város hozzájárulását a tábla kihelyezéséhez, amit azonban nem kapott meg. Kósa Lajos a februári közgyűlésen úgy indokolta a döntést, hogy a rovásírásos helységnévtábla nem illik bele a város jelképrendszerébe, majd hozzátette, hogy ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári cigány nyelven is ki lehetne írni a város nevét.

A rovásírásos helységnévtábla kihelyezéséhez szükséges engedélyt egyébként nem a város, hanem az utat kezelő Magyar Közút Zrt. adta ki – ezt legtöbb esetben szinte automatikusan teszik meg. Előfordul azonban, hogy a cég feltételeket szab, így történt ez a józsai táblaállítás kapcsán is. Horváth József, a Közút kommunikációs vezetője a Dehir.hu-nak elmondta, a józsai táblaállításhoz azzal a feltétellel adták ki a hozzájárulást, hogy ahhoz Debrecen városa egyetértő nyilatkozatot ad ki. A város azonban ezt megtagadta.

A Magyar Közút Zrt. ezért felszólította az egyesületet, hogy bontsák el a táblát, különben a Közút munkatársai teszik azt meg, a költségeket pedig az egyesületre terhelik. Ma már nem lehet látni a táblát Józsán. Horváth Józseftől megtudtuk, elegendő volt a felszólítás, s az egyesület a határidő belül elbontotta a rovásírásos Debrecen-Józsa-táblát.

Arról is beszámoltunk, hogy áprilisban a Jobbik Magyarországért Mozgalom azt javasolta, hogy a Debrecenbe bevezető főutak mentén helyeznek ki hat új rovásírásos helységnévtáblát. A közgyűlési ülésre Varga Zoltán (DISZ) képviselő egy rövid szöveget vitt rovásírással leírva és arra kérte Ágoston Tibort, hogy olvassa fel. Ezt visszautasította az előterjesztő jobbikos frakcióvezető, aki elismerte: még csak tanulmányozza ezt a jelrendszert (korábban hasonló momentum zajlott le Nagykőrösön, a jobbikos képviselő ott sem tudta olvasni a rovásírást). A közgyűlés végül nem fogadta el a javaslatot.

(Dehir – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share