Pécs igen – Debrecen nem

alt

Tegnap két megyeszékhely rováshoz való hozzáállásának lehettünk tanúi: Pécs táblát avatott, Debrecen továbbra is tiltani akar.

 

Megyeszékhelyek versenye

A Kárpát-medencei egységes székely-megyar rovásos helynévtáblák terjedésével egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy kulturális örökségünk népszerűsítése közös ügy. Függetlenül attól, hogy ki tesz érte, az egész nemzet gazdagodik. Így vélekedik a többség, de ennek ellenére még mindig akadnak helyek, ahol az átpolitizált közélet rossz beidegződéseitől nem tudnak szabadulni. Ez a rövidlátás odáig fajul, hogy egyes önkormányzatok, polgármesterek – bár engedélyezési jogkörük nincs – kifejezetten akadályozzák a táblaállítást, amire nincs és nem is lehet se mentség, se magyarázat. (rovásellenzők szégyenpadja)

Április 26-án, ugyanazon a napon Pécsen táblát avattak, Debrecenben pedig elutasították a helyi kezdeményezés tudomásulvételét is. Ennek apropóján, tekintsük át, hogy jelen pillanatban hogyan állnak a megyei jogú városok a táblaállítás terén? A 23 város majd felében már áll rovásos helynévtábla:

Már van felállított rovástábla:

  • Székesfehérvár
  • Miskolc
  • Békéscsaba
  • Dunaújváros
  • Érd
  • Hódmezővásárhely
  • Kaposvár
  • Szolnok
  • Szombathely
  • Zalaegerszeg
  • Pécs

Folyamatban lévő táblaállítás:

  • Veszprém

Táblaállítás akadályozása:

  • Debrecen

 

Rovott múlt – új tábla Pécs határában

Rovásírásos táblát avatott a Jobbik és ifjúsági tagozata Pécs határában. A táblát a szervezet alelnöke avatta fel pénteken délután. A Jobbik nem áll meg: minden magyar település határába rovásírásos táblát szeretne.

Németh Zsolt, a Jobbik pécsi elnöke az avatás előtt elmondta: a mozgalom ápolja a hagyományokat, a rovásírásét is, a táblával a pécsiekben is szeretnék felkelteni ezek iránt az érdeklődést. Hozzátette: Baranyában ez az ötödik ilyen tábla.alt

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke és Európai Parlamenti képviselője az avatáson elmondta: a rovásírásos tábla missziót eredetileg egy évesre tervezték. Ám az igény ezek iránt olyan elementáris erővel tört át a magyar társadalmon, hogy meghosszabbították. Addig, amíg minden településen nem lesz székely-magyar rovásírásos tábla.

Mint mondta: tíz éve a “csonka országban” egy tucat ilyen tábla állt, ma már mintegy ötszáz. Szegedi Csanád leszögezte: nem az ilyen táblák hiánya a legnagyobb probléma Magyarországon. Számos súlyosabb van, és úgy tűnhet, hogy elvesztünk. A politikus szerint azonban a nemzet a semmiből is tud erőt meríteni, ezt üzeni a volt Horthy-korszak is. A felemelkedés akkor is úgy kezdődött, hogy a nemzeti identitáshoz nyúlt vissza az ország.

Szegedi Csanád szerint nagy esemény, hogy a “Moszkva” feliratútól eljutottak a rovásírásos tábláig.

(PécsiStop – eredeti cikk)

 

Nem lesz rovásírásos Debrecen-tábla

Ágoston Tibor jobbikos frakcióvezető előterjesztésében elmondta: a rovásírás ősi magyar jelrendszer és szerinte méltó arra, hogy Debrecen, az őrváros megőrizze. A politikus emellett Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényének rovásírásos változatát nyújtotta át a jegyzőnek mint a Jobbik hagyatékát.

Varga Zoltán (DISZ) képviselő hozott az ülésre egy rövid szöveget rovásírással leírva és arra kérte Ágoston Tibort, hogy olvassa fel. Ezt visszautasította az előterjesztő jobbikos frakcióvezető, aki elismerte: még csak tanulmányozza ezt a jelrendszert (Korábban hasonló momentum zajlott le Nagykőrösön, a jobbikos képviselő ott sem tudta olvasni a rovásírást.)

Varga Zoltán hozzászólásában megjegyezte: utánanézett, és azt találta, hogy a honfoglaló magyaroknak rovásírásos írásmódjára nincs bizonyíték, ezért a vita szerinte hitvita.

Balázs Ákos fideszes frakcióvezető-helyettes azt a módosító indítványt tette, hogy az előterjesztésben a rovásírást cseréljék ki a latin betű kifejezésre, és azt kérte a jobbikosoktól, hogy ne állítsák azt, hogy a Fidesz a rovásírás ellen van. Balázs Ákos azt kérte az előterjesztőtől, hogy ne csináljon a rovásírásból politikai kérdést

Ágoston Tibor zárszavában elmondta: számos magyar és határon túli városban van ilyen rovásírásos helységnévtábla, ez nem politikai kérdés. A közgyűlés végül nem fogadta el a javaslatot.

(Dehír- eredeti cikk)

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share