Rovástábla a YouTube-on

Örvendetesen szaporodnak a digiális közösségi médiában a rovástáblák hirei, beszámolói. Most a YouTube-ról készítettünk válogatást.

Népszerű a rovásműveltség

Az elmúlt pár év alatt óriásit lépett elő rovásműveltségünk ismertsége. Ebben nagy szerepet vállalt a rovótársadalom, de akaratán kívül ezt a célt szolgálta a rovás – és a nemzeti önazonsságtudat – ellen harcolók hada is. A székely-magyar rovás ügye az elhallgatás és alhalgattattás után a közbeszéd témája lett, s ez a folyamat ma is zajlik.

Nemzeti írásunk egyre gyakrabban jelenik meg a médiában, s folyamatosan bűvül a közösségi médiában való jelenlére is. Most ízelítőt adunk a YouTube-on fellelhető jelentősebb rovástábla filmekből.

A legek lege – Japán

Minden idők legnépszerűbb rovásműveltségi kisfilmjét az NHK, japán állami TV készítette még 2010-ben. A film közelít a 100.000 letöltéshez és továbbra is rendkívül népszerű hivatkozásként is. Pedig mindez már történelem, azóta megtöbbszöröződött nemzeti írásunk használata és megbecsülése.

 

Az első táblaszentelés – Cibakháza

Bár 2010-ben, az “újpogányság” elleni küzdelemnek kimondatlanul is majdnem áldozatává vált a székely-magyar rovás, voltak bátor helyszínek és derék pásztorok, akik számára nem soha volt kérdés nemzeti írásunk megáldása. Mésfél évvel később már a Szentatya kezében volt a rovásos Újszövetségi szentírás.

 

Az 1. számú tábla – Celldömölk

A Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovástáblák közül az első igénylés Celldömölk volt, ahol mintaértékű összefogással valósult meg táblaállítás. Sajnos az első rongálások is itt törtntek, de a helyreállításnak köszönhetően újra eredeti fényében tündökölnek a táblák.

 

Így készülnek a táblák – Ajka

Alig több, mint egy év alatt 157 településen közel 500 egységes rovásos helynévtáblát állítottak. Az Origo szerkesztősége gyárlátogatást tett Ajkán, ahol nem csak a táblaállítás menetét, de a táblák gyártását is figyelemmel kísérték. Jutalmuk egy közlekedési tábla formájú Origo tábla, melynek sorszáma a 0.

 

Duna TV műsora – Dunakeszi

Ki készíthetne pontosabb riportot, mint egy olyan szerkesztő-riporter, aki maga is székely. Fülöp G. András kisfilmje nem csak szakmai színvonalban tette magasra a lécet, de szellemiségében példát mutat a nemzeti összefogás kiemelésével.

 

A legtöbb tábla egy napon – Augusztus 20

A táblaállítások története olyan, mint az olimpia. Egyre nehezebben ugyan, de folyamatosan új és újabb csúcsok születnek. A rovástábla mozgalom bővülésével pedig a “sportágak” is egyre cfsak bővülnek, így szinte minden résztvevő megtalálhatja az a területet, ahol az alkotómunka eredménye a dobogóra állhat.

 

Ellopott rovástábla – Miskolc

Sajnos nem mindig csak jó híreket kapunk. A magyar nemzeti önazonosság ellen támadók nem kímélik a székely-magyar rovásos táblákat sem, ahogyan pusztítanak bármit, ami magyar. Minden rongálás és pusztítás azonban megsokszorozza a teremtő erőt, sa egy-egy rovátáblát meg is semmisítenek, tíz és száz nő helyébe!

 

Kapcsolódó cikkek:

Share