Moszkva helyett rovás

Baranya egyre több rovástáblával rendelkezik. Most a megyeszékhely, Pécs csatlakozik a mozgalomhoz. Hétfő – 2 cikk!


Pécs is büszkén őrzni a hagyományt

Egy évtizede nagy port vert fel a városban, hogy ismeretlenek a hatos út Budapest felé tartó szakaszán a Pécs helységnévtáblán ?Moszkvára” módosították a feliratot. Hogy változnak az idők, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Jobbik kezdeményezésére – és a fideszes városvezetés támogatása mellett – ugyanitt hamarosan rovásírásos táblát helyeznek el. Németh Zsolt, a radikális párt helyi elnöke azt mondja, Baranyában egyre több szakkörben tanulják a székely-magyar rovásírás jeleit.

A megyében Pécs lesz az ötödik település, melynek határába székely-magyar rovásírásos felirat kerül. A hatos út Budapest irányába tartó szakaszán jövő hét csütörtökön Szegedi Csanád, a Jobbik Európa parlamenti képviselője avatja fel a táblát.

– Célunk, hogy az emberekben felkeltsük a magyar történelem iránti érdeklődést, tiszteletet – taglalta munkatársunknak a tábla kihelyezésének okait Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben városi elnöke. – Az ősi székely-magyar rovásírásra pedig büszkék lehetünk, hiszen a világon az első írásmódok közé tartozik – tette hozzá az amúgy történész végzettségű politikus.

A tábla felállításához a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélye kellett, akik – mint megtudtuk -, nem gördítettek akadályt a kihelyezés elé.

– Sőt, a pécsi önkormányzat is támogatta a terveinket, persze nem pénzre kell gondolni, hiszen a költségeket a pécsi Jobbik ifjúsági tagozata állta.

Németh Zsolt elárulta, a tábla egyik felén – természetesen rovásbetűkkel – a ?Pécs” felirat lesz olvasható, a másik oldalon pedig a jelek latin, azaz napjainkban használt megfelelői. Egyelőre a megértéshez szükség is van a segítségre, bár annak ellenére, hogy közvetlen előnyhöz aligha juttatja az embert, ha ismeri a rovásírást, megyénkben így is egyre többen tanulják az ősi írásmódot.

– Az általános és középiskolák tanrendjében nem szerepel a rovásírás, de Baranyában több rovásíró szakkör is működik,úgy látom, növekszik azoknak a száma, akik érteni szeretnék – mondta.

A jobbikos politikus egyetértett azzal a felvetésünkkel, hogy valószínűleg sokaknak nem tetszik majd a tábla:

– Annak ellenére, hogy egyesek szemét minden bizonnyal szúrja majd a felirat, nagyon remélem, hogy nem tartunk ott, hogy egy ősi írásmódot ábrázoló táblát lerombolnak. Ha mégis, nagyon elkeserednék.

A feliratot április 26-án, délután öt órakor leplezik le.

(Pécsi Újság – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share