Államellenes a rovásoktatás?

Saját kulturális örökségéért sem képes kiállni a magyar állam és a közélet. Így nem csoda, ha akár újkori inkvizíció is indulhat a rovás ellen 2012-ben, az EU-ban.

S még csodálkozunk?

Magyarországon a rovásműveltséggel kapcsolatban még csak annyit sikerült elérni, hogy a balliberálisok 1-2 évvel ezelőtti nyilvános fasisztázását felváltotta a rovástagadás, a polgári oldal pedig a tiltott kategória helyett a tűrtbe utalta a témát, ami a gyakorlatban a nyílt ellenzéstől a csendes elhallgatásig terjedő hozzáállást jelenti – ritkaság számba menő kivételtől eltekintve.

A rovásműveltség szempontjából kiemelkedően fontos több kérdésben sincs “hivatalos” kiállás. Nincs nevesítve a rovás írásrendszer és annak oktatása a NAT-ban, szintén nem szerepel a székely-magyar rovás a hungarikum törvény szövegében. A törvényhozás és az illetékes minisztériumok nem támogatják a technológiai szabványosítást, minden munka továbbra is teljesen a cilvil és szakmai szervezetekre hárul.

Ezek után nem meglepő, ha a román hatóságok hol a “székelyek által ellopott dák írásról” adnak ki propagandakönyvet, hol pedig államellenesnek nyilvánítják a rovás íráskultúrát… 2012-ben az EU-ban!

Zaklatják a vármegyéseket – Államellenes a rovásírás-oktatás?!

Felkeltette a román titkosszolgálat érdeklődését a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagszervezete által útjára indított rovásírás-tanfolyam. Az első kurzus után Szőcs Zoltánt, a mozgalom helyi elnökét telefonon vonták kérdőre, illetve a helyi rendőrség is ellátogatott a tanfolyamnak helyet biztosító tanintézménybe.

A HVIM kézdivásárhelyi szervezete szombaton tartotta első rovásírás-tanfolyamát a céhes városban. A négy hétvégére tervezett, ingyenes rendezvény első felvonásának a Turóczi Mózes 1?8. Osztályos Iskola adott otthont, amelyen húsz résztvevő – különböző korosztályt képviselve – kapcsolódott be a rovásírás és -olvasás alapjainak elsajátításába.
Szőcs Zoltán HVIM-elnöknél akkor telt be a pohár, amikor a rendezvényt követően, hétfőn egy telefonhívást kapott a román titkos-szolgálattól.

? Az illető magyarul beszélt, kissé udvarhelyies akcentussal, és Kovács Ferencként mutatkozott be, a román titkosszolgálattól – részletezte Szőcs. – Elmondta, bukaresti parancsra érdeklődik, és arra kíváncsi, hogy mit tanítottunk a rovásírás-tanfolyamon, ki tartott órát, hányan voltak, és ezekhez hasonló kérdésekkel bombázott. Meglepődtem, egyrészt mert titkosított számról hívtak, de hát azért titkosszolgálat, aztán azt válaszoltam, ha ennyire érdekli, akkor jöjjön el a következő kurzusunkra, mert mindenkit szívesen látunk.
Szőcs elmondta, tudja, hogy a vármegyések tevékenysége szálka a hatóságok szemében, pedig soha semmi törvény- vagy államelleneset nem tettek, rendezvényeket, segélyakciókat, koncerteket hoznak tető alá, ennek ellenére állandóan megfigyelés alatt állnak.

? Ez utóbbi eset felháborító, hiszen a rovásírás-oktatás tudtommal nem államellenes cselekedet – fakadt ki Szőcs. – A telefonhívás pedig értelmezhető fenyegetésnek, ugyanis mivel nem adtam kielégítő választ a titkosrendőrnek, az illető félreérthetetlen hangnemben jelentette ki, hogy majd találkozunk.
A rendezvényen nem történt rendbontás, a szervezet az iskola vezetőségétől kért és kapott engedélyt a tanfolyam megtartására. Ennek ellenére a rákövetkező napokban valaki vagy valakik a helyi rendőrség munkatársait is kiküldték az eseménynek otthont adó tanintézménybe. A HVIM-elnök szerint az egész akció célja az, hogy megfélemlítsék a tagokat, illetve azokat az embereket, intézményeket, akikkel együtt dolgoznak.

? El akarják lehetetleníteni az egész mozgalmat. Azt, hogy minden egyes rendezvényünkön megjelennek, filmeznek, jegyzetelnek, megszoktuk, de ez az utólagos kikérdezés, túlzott érdeklődés aggasztó – fogalmazott Szőcs. – Hangsúlyozom, a tanfolyamon bárki részt vehet, jöjjenek el a rendőrök is, civilben vagy egyenruhában mindegy, úgyis felismerjük őket, legalább látni fogják, hogy milyen ártalmatlan dolgot fújtak így fel.

A vármegyések panasza kapcsán a megyei rendőrség szóvivőjétől, Buzsi Andreától érdeklődtünk, aki elmondta, nem ismeri a titkosszolgálat módszereit, azt viszont megjegyezte, a rejtett számú hívás lehet egy egyszerű tréfa is, vagy netán provokáció.

Nagy Sz. AttilaSzékely Hírmondó

(erdély.ma – eredeti cikk)


Kapcsolódó cikkek:

Share