1% a Rovás Alapítványnak

1szazalek

A Rovás Alapítvány hálás az eddig segítségért és az idén is köszönettel várja az SzJA 1% felajánlásokat a rovásműveltség támogatásának céljaira.

 

Köszönet

A Rovás Alapítvány megalapítása óta szinte kizárólag önerőből, az alapítók, a kuratórium, a munkatársak munkája és anyagi hozzájárulása révén működik. A rovásműveltség érdekében végzett munka sikerei azonban egyre több rovót, a nemzeti kultúránk iránt érdeklődőt indítanak arra, hogy valamilyen formában támogassa az alapítvány tevékenységét. Mindez először természetbeni segítség, közös munka, tanács, információ formájában törtnt meg, de az elmúlt évben megjelentek azok a támogatók is, akik anyagiakkal szándékoznak segíteni a Rovás Alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását.

A Rovás Alapítvány köszöni minden támogatójának a közreműködést a munkában és a teherviselésben, valamint továbbra is kéri a magánszemélyeket, civil egyesületeket és cégeket, hogy lehetőségeikhez mérten a jövőben is támogassák nemzeti írásunk kutatását, oktatását, fejlesztését és mindennapi használatának elterjesztését.

SZJA 1%-a – Már nincs több akadály!

Magánszemélyek részére lehetőség nyílik a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására, melyet a Rovás Alapítvány számára sokan már 2009 és 2010 adóévre is megtettek. A felajánlásokból az APEH, NAV a következő összegekről tájékoztatott:

  • 2009. – 25.636 Ft – valóban jóváírt összeg: 0 Ft.
  • 2010. – 59.825 Ft – valóban jóváírt összeg: 0 Ft.

Ennek oka, hogy a vonatkozó törvény az adófizető nyilatkozatát megelőzően nem csak legalább 2 év működési időt ír elő az alapítvány számára, hanem annak bejegyzését a 2 évvel korábbi naptári évnek legkésőbb január 1-ére írja elő. Magyarul akár 3 év működési idő szüksége is kikerekedhet az értelmezésből …

Jogi lehetőség lévén, a Rovás Alapítvány kérvényezte legalább a 2010. évi felajánlások jóváírását, de azt a NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei adóigazgatósának illetékesei elutasították. Ezért kaphatott több felajánló értesítést – persze utólag, hogy nem fogadták el az alapítvány számára az 1%-felajánlásokat a 2010. évre..

A Rovás Alapítvány az idei évi bevallások készítésénél is köszönettel várja a felajánlásokat, melyek jóváírásához remélhetőleg a NAV nem talál újabb korlátokat.

 

Epilógus

Mivel az 1% felajánlásokra szóló jogosultságot igénylő szervezeteknek a NAV-nál be kell jelentkezni, a jogosultságról szóló NAV döntést  – tehát az 1%-ra jogosult szervezetek listáját – minden további nélkül nyilvánosságra lehetne hozni akár a NAV honlapján, elkerülendő az érvénytelen felajánlásokat, melyek így a civil szervezetek helyett egyenesen az államkasszában kötnek ki.

De e hiányosság és az államkincstár érdekei között összefüggés minden bizonnyal csak a véletlenek egybeesése…

Adatok a felajánláshoz:

  • Az alapítvány neve: Rovás Alapítvány
  • Adószáma: 18842968-1-16
  • További részletek: Támogatás

 

Kapcsolódó cikkek:

Share