Zsombori Sándor emlékére

Egy éve távozott közülünk Zsombori Sándor rováskutató, a MAROSZ egykori alelnöke, hagyományőrző.

 

Zsombori Sándor /1955-2011/

Szakközépiskolai érettségije és termelési tapasztalatszerzése után a Honvédségnél dolgozott polgári alkalmazottként. A Honvédelmi Miniszter közalkalmazotti oklevelet adományozott számára 2005-ben, a 30 éves kiváló munkája elismeréseként .

Azt tartotta, hogy a mai korban sajnos a magyarság, magyar érzelem megbecsülése háttérbe szorult, ezért azokhoz a társadalmi szervezetekhez vonzódott, ahol a magyar történelem, a magyarságtudat előtérbe kerülhetett.

Pécelen a MIÉP vezetője, majd a 2002-2006 időszakban az önkormányzati választások után a MIÉP színeiben képviselő lett. Szívén viselte mindig a kulturális értékek képviseletét, a szerény lehetőségeket igyekezett maximálisan kihasználni. Alkalmi helytörténeti kiállítást szervezett, és hogy nem jöhetett létre a péceli helytörténeti múzeum, annak oka az anyagi lehetőségeken hiányán kívül az önkormányzat részéről való teljes érdektelenség volt.

Nagyon örült annak, hogy 2006 évben képviselősége alatt Pécelen nem iskolát zártak be, mint több helyen is előfordult az országban, hanem iskolát újítottak fel. Saját maga is igyekezett tájékoztatni a történelemről az érdeklődőket. Könyvet írt a magyar őskori jelképekről, melynek folytatását is elkezdte, de befejezni már nem tudta.

A rovásműveltség és írástörténeti kutatások területén is tevékeny volt. A Magyar Rovók és Rovásírók Országos Szövetsége alelnökeként dolgozott, illetve könyvet írt az Árpád-házi pénzeink rovásjelhez hasonló jeleiről, melynek címe: Ősi jelképek az Árpád-házi királyaink pénzein.

Átérzőképességét és segítőkészségét bizonyítja, hogy a Magyarok Szövetsége keretében a kolontári, devecseri vörösiszap-katasztrófa áldozatainak is gyűjtött pénzt, élelmet, ruhaneműt.

Tagja volt a Maros íjászcsapatnak, és 32. Hagyományőrző Kompániának.

Nyugodjék békében!

 

Megemlékezések:

 

Adomány a Rovás Alapítvány számára:

A Rovás Alapítvány köszönetet mond Zsombori Ilona – Zsombori Sándor nővére és örököse – számára, hogy a kutató szakkönyveit az alapítvány munkájának támogatása céljából felajánlotta az alapítványi könyvtárnak.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share