Nagyatád – lesz-e rovástábla?

Lesz-e vajon rovástábla Nagyatádon – mit ír a kultúráért felelős volt önkormányzati képviselő a blogján erről? Frissítve reménysugárral – van már rovásos Nagyatád felirat.

 

Rovásellenzők klubjának új tagja

A Rovás Info erre hivatott cikkében folyamatosan gyűjtjük a rovást ellenző települések és városatyák/anyák névsorát, hadd lássa mindenki, kiknek “nem időszerű” a nemzeti írásunkkal készült helynévtábla. Az ellenzők egyik érve, hogy kevesen ismerik még a székely-magyar rovást, ezért nincs rá szükség. A rovástábla állítói viszont többek között pont ezért szorgalmazzák a táblákat, hiszen a mindennapi életben, a latinbetűs feliratok közelében a leghatékonyabb eszközként lehet azokat alkalmazni az ismeretterjesztés területén.

Fel kell hívni Bakos József figyelmét arra is, hogy nemzeti jelképünk, kulturális örökségünk mindennapi használatát akadályozó magatartás közszereplő részéről nem elfogadható, ezért a rovótársadalom mindent megtesz azért, hogy ez a magatartás minél hamarabb befejeződjön.

Bakos József:

“Jelenleg Nagyatád Város Önkormányzatának képviselőjeként az Oktatási Kulturális, és Sport Bizottságában, valamint a Somogy Megyei Közgyűlés tagjaként az Egészségügyi és Szociális, továbbá az Ifjúsági és Sport Bizottságban képviselem a közösségi érdekeket.”

Nagyatádi egyenes beszéd – 2012.02.02.

Kórházmentő szenátorunk által felkent ?új városvezetőnk? szócsöve közvetítésével hiányolja a címszó rovásírásos megfelelőjét a városba torkolló utak széléről, s javasolta a testületnek a hiánypótlást immáron az adófizetők pénzéből megoldani. Pártolom a magyarkodásnak is nevezhető egészséges nacionalizmust, de időszerűtlennek tartom olyan Székely – Magyar rovásírással készült feliratok kihelyezését, melyet jó, ha ezerből egy valaki el tud olvasni.

A nemzeti öntudat ?beépítését?az óvodában és iskolákban kell kezdeni, s ha majd a rovásírás oktatási szintje eléri az orosz (pardon; angol) oktatásét, akkor majd ki lehet cserélni a helységnév táblák, butikok és különböző intézmények angolszász feliratait is ómagyar rovásírásra.

Így gondolhatja a mi Latinkánk is, mert ugyan nem ellenezte “Csaba királyfi” újabb ötletének (csillagának) közterületi elhelyezését, de mivel ő másfajta csillagokat favorizál, ezért ismételten felhomályosította az előterjesztőt, hogy mi az önkormányzati feladat, s mit tehetnek a civil szerveződések. Kerékkötéssel azért nem lehet vádolni, mivel a korábbi években több civil kezdeményezésű erdélyi kötődésű emlékműnek biztosított területet városszerte. Természetesen itt az álláspontok eltérése nem a csillagok tekintetében, hanem a hatalom megosztása kérdésében keresendő. Új idők, új szele borzolja a kedélyeket, s mi közben a város nyakig a slamasztikában, a városatyák az önkormányzatnál maradó maradék koncon marakodnak. Ki legyen az igazgató, és hány intézményt integráljunk, melyiket rendeljük alá, melyiknek. Kardinális kérdés, ami mellett eltörpül a nyomasztó adósság, az égető likvid helyzet, és költségvetési hiány.

(…)

(Bakos József blogja – eredeti cikk)


Frissítve Olvasónk kiegészítésével:

Üdv!

Sajnálattal olvasom, hogy megyénkben ilyen városi képviselők vannak, mint ez a nagyatádi… viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy Nagyatádon már 8 éve áll az egyik parkban egy székelykapu, amin rovásfelirat van! Mellékelem róla egy 5 évvel ezelőtt készült fényképemet. Bár ez még nem helyettesíti a helynévtáblát, de kis reményt azért mégis ad, hogy Nagyatád talán nem reménytelen annyira.

Nagyatád latin- és rovásbetűs felirattal, címerrel, faragott székely kapu címermezőjében.

B.J.


Kapcsolódó cikk:

Share