Rovástábla film az Origo-n

Könnyed werkfilm készült a rovástáblák gyártásáról az Origo stábjával. Nemzeti írásunk jelenléte lassan mindenhol átlépi az ingerküszöböt.

 

Egy éve még nácizás ment…

Alig egy esztendővel ezelőtt az Index nevű hírportál még Náci étkek – kenyér nyilas logóval címmel készített cikket és kisfilmet nemzeti írásunk terjedéséről. A rovás ellenzői a liberális HVG betűmegvetőitől a Demokratában acsarkodókig bezárólag igyekeztek belerúgni íráskultúránk terjesztőibe … de úgy tűnik végérvényesen megváltozott a világ, hiszen ma már a Societas nevű baloldali ifjúsági szervezeti is rovással üzenget a Jobbik tagjainak.

Igen-igen, mi rovók most már csak egy kávét kérnénk. Azonban ez a változás sem magától ment végbe. Rendkívül sok munka, türelem és a rovásellenzőkkel szembeni átgondolt stratégia eredménye az, hogy talán nemsokára eljutunk oda, hogy kultúrembernek nem lesz illendő, politikusnak pedig nem lesz kifizetődő üldözni, gyalázni nemzeti hagyományaink, kultúránk egyik gyöngyszemét, saját írásunkat, a székely-magyar rovást.

Rójon minden földlakó – Világhódító misszióra készül a táblagyár

Szégyenlistára raknák a települést, amely nem rendel rovásírással készült helységnévtáblát. A rovástáblagyár a válság ellenére folyamatosan bővül. A táblákat betűszám alapján számlázzák, a rövid nevű települések olcsóbban megúszhatják, Szépkenyerűszentmártonnak viszont sokba kerülne a dolog. A cég vezetője szerint három-négy éven belül mindenki legalább a nevét el tudja majd olvasni rovással is. Az [origo]-ét már most megnézhetik.

(Origo.hu – eredeti cikk)

Rovás Info kiegészítés:

A cikkben kissé összekeveredik a táblákat gyártó üzem és a rendszer kidolgozója, a föld körüli misszióra készülő Rovás Alapítvány, illetve elsikkad a fenntartható üzemeltetés említése mellett a tevékenység non-profit jellege. S még annyi pontosítás szükséges, hogy nem azok a települések kerülnek szégyenlistára, akik nem állítanak rovástáblát, hanem azok, akik akadályozzák azt, hogy helyi közöségek a saját pénzükön állítsanak. A többi stimmel…

 

Kapcsolódó cikkek:

Share