Új rovástáblák – Rákosmente

Ismét rovásos üdvözlőtábla készült Budapesten – ezúttal a korábban bírált fémből készült táblákat avatatott Szakács Gábor.

 

Amikor a költség nem számít…

Szakács Gábor ezúttal fémből készült táblát avatott, táblánként majd százezer forintnyi közpénzért, ami nagyon messze áll attól az elvtől, melyet korábban etalonként hangoztatott: “Fontos szempont volt még, hogy a táblához és a lábazathoz szükséges faanyag, valamint a felirat és a díszítés lehetőleg ingyenes, helybeli felajánlás legyen, ami nem terhelheti az önkormányzat költségvetését.” (Idézet innen)

Póznára tűzött fémdarab…

A fémből készült Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovástáblák állítóinak nemrég még kemény bírálatban volt része, de úgy látszik az idő őket igazolta: “Végezetül néhány észrevétel. A sződiek 2010. május 30-i találó kifejezése óta Rovásfeliratos Települési Beköszönő-táblának nevezett táblákat jól láthatóan, megfelelő magasságban, nem egy póznára tűzött fa- vagy fémdarabbal illik helyettesíteni! Ez ugyanis csak pót- és látszatcselekvés, hiányzik belőle a mozgalom eredeti szándéka iránti tisztelet, ahogyan abból a kezdeményezésből is, amelyik szabott, 15-25 000 forintos áron ajánlja az egyen formátumú fémtáblák készítését, kihelyezését. Ez a kufárszellem idegen a csíkszeredai kezdeményezés szellemiségétől és a fentebb felsoroltaktól. Rovásfeliratos táblákat természetesen mindenki úgy állít, ahogy akar, de ne másokat hibáztasson, ha kimarad abból a nemes szándékból, amelynek keretében eddig 28 táblát avattunk.”  (Idézet innen)

Az avatás természetesen üdvözlendő, hiszen az a lényeg, hogy áll a nem is ingyenes és nem is fa, de rovásos tábla. Cool

 

Megújultak a városhatárt jelző táblák

A Pesti út – Jászberényi út – 501. utca találkozásánál, a X. és XVII. kerület határában 2012. február 21-én Riz Levente Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő Szakács Gábor a Magyar Demokrata című hetilap újságírója és a kerületi történelmi egyházak képviselői avatták fel a városhatárt jelző üdvözlő táblákat. Az ünnepi avatáson részt vett továbbá Koszorúsné Tóth Katalin, Szabó Tiborné és Nótin Tamás önkormányzati képviselői.


Riz Levente köszöntőjében szólt arról, hogy a Fővárosban elsőként Rákosligeten állítottak székely rovásírással táblát, mely azért jelentős esemény, mert a hagyományok megőrzése napjainkban nagy jelentőséggel bír. A táblák speciális szendvicslemezből készültek, amelyek rozsdásodása kizárt. A graffiti elleni védőfóliával ellátott üdvözlőtáblák kétoldalas grafikával rendelkeznek. A 10 db üdvözlőtábla a helyszínekre történő kihelyezéssel együtt bruttó 953.892 Ft-ba került.

A XVII. kerületbe érkezők tájékozódásának egyik eszköze a Rákosmentére illetve az adott kerületrészre vonatkozó információtartalommal rendelkező, a bevezető utak mentén jól láthatóan elhelyezett üdvözlő- és vendégköszöntő tábla. A korábban elhelyezett táblák már elavultak, rossz állapotúak voltak vagy hiányoztak, így időszerűvé vált cseréjük, illetve pótlásuk. Az újonnan telepített táblákra Rákosmente logója mellett székely rovásírással is felkerült az üdvözlő szöveg, mely a kerületbe látogató, átutazó vagy hazaérkező polgárokat köszönti.

A 2003. június 21-én a Csíkszeredában megalakult Székely Nemzeti Tanács zárónyilatkozatban kérte fel a székelyföldi településeket magyar betűs, azaz rovásfeliratos helységtáblák állítására. Szándékaik szerint ezzel kinyilvánítják, egyben nyomatékosítják önrendelkezés iránti igényüket. A felhívás nyomán sorra jelentek meg Székelyföldön a települések rovásfeliratos táblái. Magyarországi területeken a mozgalom terjesztését elsősorban a Forrai Sándor Rovásíró Kör vállalta el – mondta Szakács Gábor újságíró, aki jelentős szerepet vállalt és vállal a székely rovásírás népszerűsítésben. Ugyancsak Rákosmente, a Zrínyi Miklós Általános Iskola ad otthont évek óta a Kárpát-medencei Rovásíró Versenynek. Budapesten elsőként a XVII. kerületben Rákosligeten a Rákosligeti Polgári Kör 2009. június 4-én állított rovásírásos helységnévtáblát a városrész határában, majd ezt követően Budapest Főváros XVII. kerületbe vezető utak mentén az alább felsorolt helyszíneken helyeztek ki üdvözlőtáblákat:

  1. Pesti út Akadémia-Újtelep felől
  2. Keresztúri út
  3. Cinkotai út
  4. Naplás út
  5. Tarcsai út
  6. Péceli út
  7. Pesti út Rákoskert felől
  8. Zrínyi utca
  9. Bélatelepi út
  10. Helikopter utca

(Rákosmente.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share