Fényfirka a rovásnaptáron

Teljesen rovással készült falinaptár jelent meg nemrég, mely lapjain rovással kapcsolatos képek – köztük rovásos fény-graffiti is látható. A készítés módjának néztünk utána.

 

Hagyomány, technika és kreativitás

A Rovás Alapítvány nemrég adta ki a 2012-es évi falinaptárját, mely több szempontból is újdonság. Nem csak a naptári adatok (napok, hetek száma, hónapok hagyományos neve) vannak székely-magyar rovással feltüntetve, de minden lapon rovásműveltséggel kapcsolatos kép is látható. A naptár tartalmazza az ünnepnapokat és a napfordulókat. A havi naptári felület alnyomata a szabványos rovás ABC – minden napra egy jellel. A hátoldal pedig oktatási segédeszközként szolgál – óriási méretű szabványos rovásbetűk (12 x 4 db) segítík a csoportos oktatást.

A naptár még kapható a nemzeti könyvterjesztők hálózataiban, vagy megrendelhető itt.

Fénnyel festett székelykapu

A 12 hónap naptárlapjain található változatos képsorból kitűnik egy ma divatos alkotás: a fényfirka. Az épített környezetben hatalmas károkat okozó festékes firkálással ellentétben a light-graffiti csak a memóriakártyákon és virtuális valóságban hagy nyomot – a technika és művészet találkozása. A 2012. évi rovásnaptár júniusi képének apropóján a fényfirka születésének nézett utána a Rovás Info.

Kik azok a fényfirkások?

– A neten egyre több alkotás jelenik meg, úgy tűnik a legfiatalabb korosztály jár az élen, sokan talán a családi fényképezőgéppel, illetve mobiltelefonokba épített felvevőkkel próbálkoznak. Az divat főképp az ötletes, meglepő eredmények révén terjed. Bizonyára megjelennek előbb-utóbb a komolyabb technikával rendelkező profik is.

Hobbi vagy művészet

– A fényfirkák többsége hobbiként készül, sokan a Web 2-es alkalmazásokban osztják meg barátaikkal, családjukkal a képeket. Gyakran készül a kép csoportmunkában, hiszen egyszerre több embernek közre kell működni egy-egy ötlet megvalósításán. Így készült például a 2012-es Rovásnaptár fényfirkája is.

Miként készült a rovásos fényfirka?

A kép helyszínének kiválasztása már az alkotás része. A téma mellett fontosak a fényviszonyok és hosszú záridő miatt a zavaró mozgások (emberek, autók), rezgések kiküszübölése. Ebben az esetben a gép maximális zárideje 15 mp volt, ezért ennyi idő alatt kellett a feliratot elkészíteni az egyik egy elemlámpával, s közben egy másikkal a székelykaput láthatóságát kellett kiegészíteni. A gép állványon volt, de az erős szél okozta rezgések és bemozdulás miatt sokszor kellett próbálkozni.

A kép egy tükörreflexes Canon fényképezőgéppel, egy 18-55mm-es Canon alap objektívvel, személyautó helyzetjelző fényével és két elemlámpával készült..

Mi a fényfirka jövője?

Mint minden divat, ez is hiretelen jött, talán eltűnik egy időre, ami elég lesz ahhoz, hogy újabb generációk ismét felfedezzék maguknak. Minden esetre, a fénnyel készült graffitik nem csúfítják el lakóhelyünket, hanem “új megvilágításba” téve talán meg is szépítik azt.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share