Digitális rováslelet 2

Olyan sikeres lett a Macskafogó-ban talált rovásról szóló cikk, hogy sorozatot indítunk nemzeti írásunk digitális (film, rajzfilm, kép) rovásleleteiről. Következik Gusztáv.

Magyar rajzfilm – magyar írás

Érdekes megfigyelni a közeli évtizedek történelmét, ahol a nemzeti írás többnyire tiltott, vagy éppen csak tűrt jelenség volt, mégis az “írástudók” megpróbálták továbbadni a jeleket, illetve a jelek létezésének emlékét. A kádári diktatúra idején született rajzfilmben talán ennek lehetünk tanúi, bár erről bizonyosat csak a Gusztáv c. rajzfim Jankovics-Nepp-Dargay alkotó-hármas tudhatott.

A rajzfilmben kétszer jelenik meg a rovásos rendszámtábla, először 9, másodjára 8 jellel – a hiányzó jeltől eltekintve következetesen, tehát nem kriksz-kraksz módján. A betűk mindegyike székely-magyar rovás jel, bár néhány balsodrású betű is keveredik a jobbsodrású jelek közé.

gusztav rovasrendszamtabla

A rendszámtáblán látható rovásjelek: L M GY J Á (?) R M Ű(?)

Nincs új a nap alatt

Ahogy nemzeti írásunk története a tiltás és pusztítás mellett párhuzamosan a rejtés, megőrzés és fejlesztés volt, ma sincs ez másképp. Régen templomok falában a vakolat alatt, egy-egy épületgerendában tudták eltüntetni az üldözők szeme elől a rovást, a kommunista időkben néhány rajzfilmkocka volt az eszköz. Ugyanígy ma is meg kell találni a korszerű eszközöket, hogy ha kell, menteni lehessen az ősi tudást, mindaddig, míg a rovás teljes rehabilitálása, szabványba emelése és alkotmányos védelme meg nem történik.

Kapcsolódó cikkek:

Share