Táblaavatási ünnep – Pilismarót

A nemzet szakrális életében egyik legfontosabb hegyünk, a Pilis is egyre több rovástáblával büszkélkedhet. Beszámoló Pilismarót rovástábláinak példaértékű avatási ünnepéről. (kisfilmmel).

 

Egyre több a rovástábla a Pilisben

Székely-magyar rovásírásos helységnévtáblát avattunk községünkben 2011. november 12-én. Az érdeklődők megtöltötték a kultúrházat, a későn érkezők már csak az udvarról hallgathatták a műsort. Az avató ünnepség színvonalát a dömösi Zöldkendő és a pilismaróti Szt. Lőrinc énekkar közös előadása, illetve Szilágyi Gábor igényes versmondása emelte.

Dr. Bereznai Tibor ünnepi beszédéből megismerhettük a rovásírás történetét, majd Kovály Erzsébet tiszteletes asszony áldását fogadva, illetve Antal atya tábla szentelője után a falu két végén fölállításra került Pilismarót rovásírásos helységnév táblája.

A délután pálinka fesztivállal folytatódott, ahol hivatásos pálinkafőző mester tartott kóstolót illetve előadást a pálinkáról. Ezt követte a pálinka verseny, amelyen a pilismarótiakon kívül az ország másik végéből is voltak résztvevők, akik megversenyeztették a saját készítésű pálinkáikat. A jelenlévő érdeklődők kóstolták végig a pálinkákat és zsűrizték azokat, tehát ?népítélet? alapján dőltek el a helyezések, amelyeket itt megtekinthetnek. Külön öröm volt számunkra, hogy az első négy helyezett pilismaróti pálinka lett!

A pálinka mellé az erdészettől kapott vadhúsból Róka István és segítői által mesteri fokon elkészített vadgulyást, frissensült kürtős kalácsot és forralt bort is fogyaszthattak a résztvevők. Közben igényes népzenét hallgathattunk a piliscsabai ?Kisze-kusza? együttestől, akik fiatal koruk ellenére csodálatos zenéjükkel hozták vissza a száz évvel ezelőtti falusi bálok hangulatát.

Ahhoz, hogy a szülők kikapcsolódhattak, segítséget nyújtottak az óvó nénik, akik a kicsikkel foglalkozva egy igazi kis kézműves szakkört hoztak létre a klub szobában. Az eredményhirdetés után karaoke-partyt rendeztünk ahol kipróbálhatták magukat a megasztár jelöltek. A jelenlévők megszavazták, hogy a győztes kupa legyen vándorserleg, így jövőre is megszervezzük a fesztivált.

Ez a rendezvény teljes egészében közadakozásból jött létre, ami jól bizonyítja, hogy van összefogás a faluban és szükség van olyan rendezvényekre, ahol össze tudnak jönni az emberek. Voltak sokan, akik pénzzel, fölajánlásokkal illetve a munkájukkal segítettek. Köszönjük nekik ezt az összefogást és reméljük, hogy jövőre is találkozni fogunk! Az eseményről készült filmet itt láthatják:

(Pilismarót.hu – Lőrincz Attila – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share