Rovásellenzők – jó útra térve

Baj-e ha valaki ellenzi a rovást?

Határozottan kijelentjük: Igen. Mivel egy írásműveltségről és a hozzá kapcsolódó egyetemes kulturális értékekről van szó, ennek tiltására, becsmérlésére és ellenzésére nincs se magyarázat, se mentség. Magánvéleményt természetesen bárki szabadon kifejthet, de a rovásműveltség becsmérlése, nemzeti írásunk használatának akadályozása, tiltása közszereplő részéről elfogadhatatlan. Bővebben: Rovásellenzők – szégyenpad

Nyomás alatt vannak-e a rovásellenzők?

Igen. Mivel közszereplő részéről a rováskultúra ellenzése elfogadhatatlan a rovótársadalom számára, akik mégis ezt az utat választják, számíthatnak rá, hogy a nyilvánosság és a média minden jogszerű eszközével nyomás alatt lesznek tartva, mindaddig, míg fel nem hagynak rovásellenző magatartásukkal.

Lehetséges-e a párbeszéd?

Természetesen, igen. A rovótársadalom és a rovásműveltségért dolgozók elsődleges célja az ismeretterjesztés és felvilágosítás. Ezért a rovást ellenző közszereplők is megkapnak minden lehetőséget, hogy hiányos ismereteiket kiegészítsék, téves elképzeléseiket emberi és szakmai alapon felülbírálva önkritikát gyarkoroljanak.

Követendő példák:

A szakmai felvilágosítás, a pontos tájékoztatás, a táblaállítók érdekérvényesítése és a lakossági vélemény megjelenítése jó irányban képes befolyásolni a rovásellenző közszereplőket az önkritika gyakorlásában. A többségi társadalom mindig szívesen fogadja vissza azokat a településeket is, amelyeknek vezetői pozitív módon gondolták újra a rovástáblák tudomásulvételét:

Bodajk (Fejér) – képviselőtestület

Csemő (Pest) – ellenző: közgyűlés – Bartha Alajosné polgármester, Huszár Sándor alpolgármester, Dr Lakos Roland jegyző, Turcsán István, Pólya Miklósné, Ilyénsé Bodor Erzsébet, Dr. Lakatosné Bakonyi Katalin képviselők. A volt jegyzőből lett polgármester, Lakos Roland továbbra is berzenkedik a rovástábla ellen, pedig az új testület 2015-ben teljes egyetértésben meg is szavazta annak felállítását.

Kapcsolódó cikkek:

Szégyenpad – rovásellenzők

 

Baj-e ha valaki ellenzi a rovást?

Igen. Mivel egy írásműveltségről és a hozzá kapcsolódó egyetemes kulturális értékekről van szó, ennek tiltására, becsmérlésére és ellenzésére nincs se magyarázat, se mentség. Magánvéleményt  persze bárki szabadon kifejthet, de a rovás tiltása közszereplő részéről elfogadhatatlan.

Share