Tiltás + uszítás = vandalizmus

Celldömölkben megrongálták az 1. számú egységes rovástáblát, amely jelképesen a mozgalom és a rovásműveltség meggyalázása. A felelősség nem csak a vandáloké, hanem felbujtóiké is.

 

Celldömölk volt a követendő példa

Már több, mint egy éve indult a Rovás Alapítvány egységes Kárpát-medencei székely-magyar rovásos helynévtáblákat felállító mozgalma. Ez idő alatt 116 település csatlakozott a mozgalomhoz, több, mint 300 táblát felállítva a jelenlegi határok mindkét oldalán, mely egyértelműen a mozgalom sikerét jelzi. A táblaállítások helyi összefogással és a táblaállító közösségek anyagi hozzájárulásával történnek.

Celldömölk az 1. számú táblák tulajdonosa, amely azt jelzi, hogy a település volt az első résztvevő az egységes táblamozgalomban. Mondhatni, hogy Celldömölk volt a táblaállítási rendszer kísérleti terepe, ahol a helyi összefogás, hivatalos egyeztetés és engedélyezés összes részletét kipróbálhatták a szervezők. Itt nyílt lehetőség a rendszer hiányosságainak és hibáinak kijavítására is, melyben végig partner volt a táblaállítók helyi közössége, valamint az önkormányzat és a képviselőtestület.

Külön kiemelendő, hogy úgy a táblaállítás szervezésében, mint a táblaavatáson a város baloldali vezetője, az akkori jobboldali-lokálpatrióta közgyűlési többség és városfejlesztési bizottság, valamint a radikális ellenzék – megjelenítve a politikai pártpaletta szinte minden színét – a rovástábla kérdésében a szakmaiságot és az összefogást képviselte a civilszférával együtt. Ezzel Celldömölk követendő példát mutatott a teljes magyar közélet számára. (Beszámoló: eredeti cikk)

Vandálok cinkosa az, aki a rovást üldözi

Celldömölk példája szerencsére nem ritka azon a 116 településen, ahol már áll, vagy a közeljövőben felállításra kerül a rovásos helynévtábla. A nagy számok törvénye alapján azonban nem mindenhol ment ennyire sikeresen az összefogás és mára akadt néhány település, ahol kicsinyes személyi ellentétek, rövidlátó pártpolitikai harcok gátolják a táblaállítást. Az elvakult rovásellenzők talán azt sem mérik fel, hogy amikor hamis ürügyeket keresnek a táblaállítás ellen, akkor nem csak a nemzet szellemi hagyatékát, történelmét tagadják meg, hanem egyenesen bíztatást adnak a legszélsőségesebb elemeknek a nyílt rongálásra, nemzeti jelképeink pusztítására és a magyarellenesség kifejezésére.

A rovásműveltség elleni uszítás újabb “következménye”-ként tekinthetünk Celldömölk egyik rovásos helynévtáblájának megrongálása is. A “másképp gondolkodó” vandálok festékkel összefújták a táblán lévő rovásfeliratot. Ezért a táblaállítók feljelentést tesznek a rendőrségen – most csak garázdaság miatt, de eljön az idő mikor a bűnügyi tényállás kiegészül a nemzeti közösség elleni gyűlöletkeltéssel … és az arra való felbujtással.

Sok van a rovásukon!

Megdöbbentő, hogy a rovásellenes közéleti szereplők világnézeti hovatartozásuktól függetlenül hullanak egymás karjaiba, Bolgár Györgytől, Kovács Lászlótó és Vágó Istvántól kezdve szűklátókörű közgyűlési képviselőkön át volt SzDSz-es polgármesterig, Fidesz-es alpolgármesterig. A rovó és nemrovó magyar társadalomnak célszerű megismerni a rovásellenesség közszereplőit, aki most részletesen is szembesülhetnek egymás díszes társaságával:

  • Martfű – ellenző: dr. Kiss Edit, polgármester
  1. Martfű – a “rovásmentes sziget”
  2. Közelmúlt-hamisítás – Martfű
  3. Rovásos csikótojás – Martfű
  • Nagykőrös – ellenző: Körtvélyesi Attila, alpolgármester és a közgyűlés
  1. Nagykőrös – más szemszögből
  2. Bolgár György és a Fidesz
  • Albertirsa – ellenző: Fazekas László polgármester és a közgyűlés
  1. Terjedő bolgárizmus – Albertirsa
  • Bodajk – ellenző: közgyűlés
  1. Elakadt a lendület Bodajkon
  • További rovásfóbiás közszereplők (válogatás):
  1. Bolgár György – Rovástáblák – Bolgár György kiakad
  2. Vágó István – Rovással magyar irodalmat?
  3. Kovács László – Rovásírás és szellemi elaggás
  4. Thürmer Gyula – Kommunisták és a rovás
  5. Tóta W Árpád – Újra sír a ballib
  • Rovásfóbiás média (válogatás):
  1. Wikipédia – Tiltószavazás?
  2. Nők Lapja – Rováscenzúra
  3. NOL – Rovásellenes uszítás
  4. Index – Kenyér nyilas logóval
  5. Népszava – Ősköd és sötétség

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share