Székely időutazók a belvárosban

Drága Bolgár úr bizonyára infarktust kap, ha megtudja, hogy immár a Belvárosba is betette a lábát a rovás. Hadházy József önkormányzati képviselő szeptemberi javaslatát elfogadta a közgyűlés. Frissiítve.

 

Az Index fanyalgó cikke a rovásos Belváros feliratról

Mi történne, ha egy nyolcadik századi székely időgéppel a jelen Budapestjére utazna? Nyilvánvalóan teljesen meg lenne zavarodva, fogalma sem lenne, hol van, Zuglót kivéve ugyanis mindenhol csak a lehetetlenül modernkedő betűkkel írják az utcatáblákat. 

Ezt a sokakat izgató problémát orvosolta ma az ötödik kerületi közgyűlés, amikor elfogadta a javaslatot, hogy a Belváros új főutcáján székely rovásírással is feltüntessék: Belváros. Így a Budapest közepére tévedt székely időutazó pontosan tudja majd, hol jár. Már persze abban az esetben, ha a belváros szót értelmezni tudja, amely ebben a formájában és értelmében a nyolcadik században nem létezett.

A döntés súlyát jelzi, hogy a jobbikos Hadházy József javaslatát maga Rogán Antal belvárosi polgármester terjesztette a képviselő-testület elé, majd a Fidesz és a Jobbik szavazataival fogadták el. Üdvözöljük a nemzeti összefogást, amely végre megszüntette az időutazók diszkriminációját, rajtuk kívül ugyanis, ahogy a példák mutatják, még korunk rovásírás-fetisiszta jobboldala sem tudja elolvasni a használatból kikopott jeleket. Reményünket fejezzük ki továbbá, hogy a kezdeményezés nem áll meg itt, és az Október 6.-a utca végén kőbe vésett felirat mellett karámot is felállítanak a derék székely időutazó lovának.

Cikk az Indexen – cukiság Alekosz előtt….

(Index.hu – Földes András – eredeti cikk)

Friss: Székely olvasónk reakciója Földes firkálmányára

Az alábbi kis irományra lettem figyelmes a minap.Történt ugyanis a napi “szaksajtó” és nemzeti sajtó olvasgatása után az index.hu weboldalra tévedtem. Képviselő Funky rovatban megakadt a szemem Földes András írásán: Rogán nem diszkriminálja a székely időutazókat címen.Magam is Erdélyben születtem, az 1990-es esztendő óta élek az “anyaországban”, ahogy otthon Erdélyben nevezzük a mai Magyarország területét. Kiváltképp kíváncsi voltam mi sülhet ki ebből, de gondoltam jó biztos nem.A blogger eljátszik a gondolattal ha ma Budapestre tévedne egy erdélyi magyar akkor teljesen meg lenne zavarodva, nem tudná hol is van éppen. A bejegyzés “írói” gondolatsorán haladva nyilvánvalóan azért, mert nincs feltüntetve rovásírással az adott utca, tér stb. Ebből következik az én olvasatomban hogy a székely: vagy nem tud olvasni, vagy ha tud is akkor sem magyarul “ugyanis mindenhol csak a lehetetlenül modernkedő betűkkel írják az utcatáblákat”. Ezek után már valószínűleg már gondolhatnánk, hogy tudni fogja merre van éppen az a belváros. A blog írója rendkívül gúnyos és lekicsinylő modorban teszi hozzá: “Már persze abban az esetben, ha a belváros szót értelmezni tudja, amely ebben a formájában és értelmében a nyolcadik században nem létezett.

“Kérdezem én, hogy tudja-e egyáltalán Földes András, eme 8. századra vonatkozó kijelentéséből kiindulva, merre is van Erdély, kik lakják (és most itt nem a Kárpátok Géniusza által betelepített több millió szőröstalpú oláh pásztorra és azok kommunista pribék szekus leszármazottaira gondolok) és mióta?

Milyen nép vagy csoport esetleg vallás nevében írta ezen sorokat: “Üdvözöljük a nemzeti összefogást, amely végre megszüntette az időutazók diszkriminációját, rajtuk kívül ugyanis, ahogy a példák mutatják, még korunk rovásírás-fetisiszta jobboldala sem tudja elolvasni a használatból kikopott jeleket” (Kíváncsi lennék arra, hogy Földes András aki a honlapján héber idézettel indít vajon tudja e olvasni a talmudot?)

Majd a mélyenszántó kijelentés a végén még (ha ez eddig nem lett volna elég) tovább megy: “Reményünket (kiknek a reményét?) fejezzük ki továbbá, hogy a kezdeményezés nem áll meg itt, és az Október 6.-a utca végén kőbe vésett felirat mellett karámot is felállítanak a derék székely időutazó lovának”. Mintha a székely olyan primitív lenne, hogy most a “fejlett világban” még mindég lovon vagy szekéren közlekedne.Nyilvánvalóan ezek a burkolt kijelentések funky stílusban íródtak, már ha van egyáltalán ilyen. A blogger mosolyra deríti a kedves index olvasót, az átlag pesti agymosott, kizsigerelt saját kárán és történelmén nem okuló nyárspolgárát. Csak engem nem és valószínűleg a hozzám hasonló, primitív, római írásjelet nem ismerő itthoni és otthoni honfitársaimat.

Egy székely “időutazó”

(Kuruc.info – eredeti cikk)

 

Földes András nem először rúg bele Erdélybe (Mandiner.blog.hu cikke):

“Ha már Erdély: nem tudjuk, az Index szerzőjét milyen trauma érhette Erdélyben, netán egy székely góbé vagy egy medve által, mindenesetre az egész cikk során nem tud leszállni arról, hogy az adott művész esetleg onnan származik. Mi több, nála sok esetben ez az egyetlen minőségjelző – persze kellően lekezelő modorban. ?A festőnek legutóbb 2009-ben volt kiállítása, szerencséjére szülőhelyén, Csíkszeredában?; ?az erdélyi származás már megkérdőjelezhetetlenné teszi művészi kvalitásait?; ?utolsó kiállítása 13 éve volt. Viszont erdélyi, és a Makovecz-akadémiába is belépett.? Vagy: ?A festő kissé kilóg a sorból, mert nem székely motívumokat fest, hanem a haláltáborok világát dolgozza fel szürreális, mesés stílusban. Viszont kolozsvári születésű.? Művészi kvalitás értékelése helyett folyamatos származás-emlegetés? Vagy netán úgy gondolja a szerző, hogy egy erdélyi magyar művész nem képviselheti a magyar kultúrát külföldön? Pont egy határon túli sorsot megélő magyar nem? Gúnyos etnikai, származási megkülönböztetés egy liberális portálon?”

(Mandiner.blog.hu – eredeti cikk)


Kapcsolódó cikkek:

Share