Rovás az iskola homlokzatán

Példaértékű, ahogy egy iskola a homlokzatára kerámiabetűkkel kiíratja a nevét. A miskolci Martin János Szakképző Iskola rovástörténelmünkben elsőnek tett eleget Fadrusz János 110 évvel ezelőtti látnoki felhívásának! Frissítve.

 

Van egy álmom…

?? Látnoki szemmel nézem a jövőt? Mily perspektiva! – Látom jönni az időt, mikor iskoláinkban tanítani fogják gyermekeinket őseink betűrendszerére. Az építőművészet (magyar) stilusát megrekonstruálják lelkes mestereink és a középületek homlokán rovásirásban fogjuk olvasni egy-egy intézet rendeltetését. Mert hiszen az idegenre nézve nem egészen mindegy-e, hogy a magyar szöveg minemű betűvel van a ház homlokára irva, holott érteni úgy sem érti, de legalább látja őseinknek legsajátabb kezeirását. Ellenben minden magyar büszkén fönnlobogó szívvel fogja az idegennek mutatni a rovott fölirást és magyarázni, hogy őseink évezredek óta? ezekkel a betűkkel irtak? És ez a mienk volt, mi föntartottuk és föntartjuk immár mindörökre a magunkénak, magyarnak.?  (Fadrusz János 1858-1903)

Fadrusz János prófétikus álma megvalósulásához az első csendes lépés Miskolcon megtörtént: októberben felhelyezték a Martin János Szakképző Iskola egyik homlokzati (és belső) falára az iskola nevét rovásírással is! Kerámia lapokon, kiemelkedő rovás betűkkel is hirdetik az iskola nevét – és egyben jó hírét: számukra mennyire fontos a magyar hagyomány ápolása, és a nemzeti kultúrkincseink megőrzése.

Az iskola minden téren kiemelkedően példaértékű munkát folytat, külön hangsúlyt fektetve a hátrányos helyzetű és sérült tanulók felzárkóztatására, magas szintű pedagógiai és szakmai tudással. A diákok a hasznos gyakorlati és elméleti tudáson kívül lehetőséget kapnak kultúrkincseink megismerésére, a hagyományaink megélésére, az egészséges nemzeti tudatunk ápolására. Az iskolai Trianon Emléknap részeként játékos rovásoktatásban is részt vettek a tanulók, ez adta az ötletet az iskola nevelőinek, vezetőségének, hogy nemzeti kultúrkincseink öntudattal vállalt ápolását iskolájuk nevének homlokzati rovásfeliratával is kifejezzék. Az iskola fazekasműhelyében készültek a rovásbetűs kerémialapok a tanulók bevonásával Visi Judit kerámikus oktató irányításával, a rovásfeliratot, a rovásbetűket Sólyom Ferenc (Miskóci Ráró) rovásszakértő tervezte (Raro Hunnicus TTF) a Janus Pannonius által lejegyzett Nikolsburgi Ábécé (1465), alapján, amely az ismert legrégibb hiteles rovásbetűsorunk.

Martin János Szakképző Iskola rovásfelirata (belső térben)

Martin János Szakképző Iskola rovásfelirata (homlokzaton)

A megvalósulást elősegítette, hogy az iskola nyáron a tolókocsis tanulóinak eus pénzből(!) liftet építtetett! Kívül és belül ez adott helyet a rovásos névfeliratnak. A rovásfeliratot a lifttel együtt fogják avatni… Minden nemzeti érzelmű (nemcsak) művészeti iskolánál ezt a minőségi és szellemi szintet várhatjuk el, amikor felújításra kerül sor, csak okosan kell gazdálkodni a rendelkezésre álló kerettel – és a rendelkezésre álló művészi tehetségekkel.

Nemzeti hagyományaink, kincseink ápolásának fontos mérföldköve ez, amelyre bíztatunk másokat is: ne legyen hiábavaló zseniális szobrászunk, Fadrusz János prófétikus álma!

Miskóci Ráró

 

Kapcsolódó cikkek:

Share