Élő rovás Beregben

Míg Magyarországon az elmúlt napok rováshírei a rovás tiltásáról, pusztításáról szólt, a jelenleg Ukrajnához tartozó Kárpátalján nincs gond a magyar nemzeti jelképpel.

 

Az Élő rovás

Október 31-én, hétfőn a Kölcsey Ferenc Szakkollégium filmklubjában Az Élő Rovás címmel a Rovás Alapítvány vezetői tartottak előadást. Sípos László kuratóriumi elnök beszélt a történelmi rovásírás-rendszerekről, a magyarországi és nemzetközi kutatások eredményeiről, a rovásról szóló ismeretek népszerűsítésének és oktatásának lehetőségeiről. A rovásírás története jóval a honfoglalás előtt kezdődött, és helyenként még néhány száz éve is használták. Manapság viszont igen kevesen ismerik, pedig szimbolikája által a magyarság megmaradásának egyik eszköze és jelképe is lehet.

Rumi Tamás társelnök röviden ismertette a Rovás Alapítvány tevékenységének irányait, jövőbeni céljait. Ezek egyike az egységesített rovásírásos helységnévtáblák állítása a Kárpát-medencében, hogy a magyarlakta települések ezáltal is jelezzék összetartozásukat.

Az ismertetők után az előadók válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, a rendezvény kötetlen beszélgetéssel ért véget.

(Sz. J – Beregi Hírmondó – eredeti cikk)

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share