A rovás ellen Tolna

Ismét amellett döntött egy testület, hogy keresztbe tesz a helyi kezdeményezésnek. Az országban egyedüli megyeként továbbra is rovásmentes marad Tolna, hála Madocsa képviselőinek.

 

Már a civilek sem tetszenek, ha rovásról van szó?

A madocsai önkormányzat 2011. szeptember 28-án 17. órakor ülésezett. Bizonyára már nagyon haza akartak menni a képviselók, mert az utolsó napirendi pont előterjesztését – a rovástábla állítás kérelmének támogatását – egyhangúlag lesöpörték. Az alábbi párbeszédet rögzítette kínos pontossággal a jegyzőkönyv, s ezután már boldogan mehettek haza 18.35-kor. Már csak egy kérdés maradt: mióta van politikai színezete annak, hogyha egy hagyományőrző egyesület szeretne valamit tenni? 

Nem az engedélyük, vagy támogatásuk kell!

Némely önkormányzat, képviselőtestület továbbra is szereptévesztésben van. Ha ugyanis nem önkormányzati útról van szó, akkor nincs hatáskörük a táblaállítással kapcsolatban. A mesterséges átpolitizálás miatt azonban a Közút egy jogilag nem kötő “írásos tudomásulvételt” kér csak, hogy legalább őket, akik a munkájukat végzik, ne lehessen piszkálniuk azoknak, akik amúgy egy fillérrel nem járulnak hozzá a táblaállításhoz.

Így viszont – szégyen szemre az ország utolsó megyéjeként – továbbra sincs egyetlen rovástábla sem Tolnában. Madocsa képviselőtestülete nem “engedélyezte” az emberiség egyetemes kulturális örökségének részét képező – mellesleg Hungarikum-jelölt és hamarosan nemzetközi szabvány – székely-magyar rovást alkalmazni. Nos, nevezetessége ezúttal sem lesz Madocsának, ahogy eddig se volt. (A Wikipédiában legalábbis üresen hagyták ezt a sort…)

Íme a határozat:

Az ügy pikantériáját az adja, hogy a képviselőtestület jobboldalinak tűnik, de ezek szerint még sem az? A három hozzászóló közül a kifejezetten rovásellenes 2 képviselő neve aláhúzva. Ez lenne a Nemzeti Együttműködés szelleme…? Íme a névsor:

  • Polgármester: Gelencsérné Tolnai Klára – független
  • Képviselőtestület:
  • Bán Géza – független
  • Blatt György – FIDESZ-KDNP
  • Puch József – FIDESZ-KDNP
  • Soós Ferencné – független
  • Vörös Bálint – függetlenid.
  • Törjék István – FIDESZ-KDNP

(madocsa.hu – eredeti jegyzőkönyv – utolsó napirendi pont)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share