Székely rovás és japánkert

Idén tavasszal nyílt kertészeti kiállítás Kézdivásárhelyen, melyen japánkertet is avattak a cunami áldozatainak emlékére. A feliratok között volt a japán mellett a székely-magyar rovás is.

 

Népszerű Japánban a székely-magyar rovás

Nemzeti írásunk legújabb történelmében fontos szerepet játszanak a japán barátaink. A távoli, de mindkét nép tudatában élő rokonság is oka lehet, hogy a felkelő nap országában időről-időre felbukkannak a rovással kapcsolatos hírek, tudósítások a televízióban, újságokban, szakirodalomban egyaránt. Most ezt az érdeklődést viszonozták Kézdivásárhelyen, ahol a cunami áldozatainak tiszteletére épült japánkertben a japán mellett szerepel a székely-magyar rovás felirat is.

Megnyílt a kiállítás

“Csütörtökön délben a Molnár Józsiás Parkban megnyitották a 3. Kertészeti Kiállítást és Vásárt. Már a megnyítóra számos érdeklődőt vonzott a sok színes virág. Rácz Károly polgármester, a rendezvény fővédnöke megnyitóbeszédében kifejtette: az idén próbáltak minél több helyi kiállítót idevonzani, az elkövetkező években is erre törekszenek. Továbbá hozzátette “Első alkalommal az idén egy japán kertet mutatunk be. Ezt a kézdivásárhelyi kertészet készítette, a japán kiállítók által összeállított tervek alapján. Csütörtök délután a japán delegáció is megérkezik. A kert egyben együttérzésünk kifejezése és emlékezés a japán földrengés áldozataira.”- mondta az elöljáró.”

Kandzsi, hiragana és rovás

A japánkert emléktábláján lévő feliratok több nyelven, illetve írással készültek, melyek között a japán és a székely-magyar rovás is. Ez utóbbit a Rovás Alapítvány munkatársai készítették.

(Eredeti cikkek: Szék-helyek.ro , 3szék.ro )

 

Kapcsolódó cikkek:

Share