Balos tüntetésen rovástábla

Kortörténeti szenzáció: baloldali tüntetésen rovástáblával üzennek. Hogy ki és kinek, az még talány, de a felirat érdekessége még a ritkaságszámba menő ökörszántás sorvezetés.

 

Ünnep és rovás

Nemzeti írásunk jelenlegi fejlődésében még mindig azt mondhatjuk, hogy nem számít, hogyan, miért – lényeg csak az, hogy beszéljenek róla, használják. Nos, ez történt az október 23-i ünnepen is. Az országban 8 településen avattak rovástáblát (cikk), a Munkáspárt ünnepi paródiájába 2-szer is a rovást használja (cikk), s a 4. köztársaságért (4K) tartott baloldali ellenzéki tüntetésen is megjelent egy rovásüzenet. Csak így tovább!

Na ti is…

Az Index tüntetésről szóló kisfilmjében a színpad előtt elhelyezett (hátrafelé tartott) rovásos tábla kikerülhetetlen volt a távoli kamerák számára, ezért fő motívumként végigvonul a tudósításon. A felirat nemes egyszerűséggel elküld valakit melegebb égtájakra … de, hogy ki és kit, az nem derül ki. Van még a táblán virág és ötágú csillag is, de továbbra is csak találgathatunk. Szakmailag a felirat hibátlan, Magyar Adorján ABC-jéhez hasonló A,Á betűvel, hosszú Ú-val, archaikus S-sel. Az igazi csemege viszont a ritka, de nagyon ősi sorvezetés, az ún. ökörszántás (bustrophedon), amikor a következő sort arról az oldalról folytatják, ahol az előző abbamaradt. Ilyen esetben a betűk irányultsága is megfordul.

Igazi multi-kulti érdekesség még a filmben a 2:45-től látható-hallható kannás cigányzene sámándob bevágással és rovásfelirattal Tongue out

(Indavideo – eredeti film  érdemes megnézni)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share