Megtört az Unicode jege

Szakértelem, az eljárási rend követése, célzott marketing és kellően határozott érdekérvényesítés eredményeképpen már nem lehet sokáig szabotálni a rovás nemzetközi szabványosítását.

 

Nincs visszaút!

Máig tart a meddő vita a rovók között, hogy a székely-magyar rovás nemzetközi számítástechnikai szabványosításának 20 éves késlekedése mögött vannak-e magyarellenes erők, vagy csak ismételten mi vagyunk képtelenek megfelelő módon fellépni saját érdekeink megjelenítésében, védelmében. 2008. október 4-e, a Gödöllői “Élő rovás szaktanácskozás” óta azonban a szemlélet egyszer, s mindenkorra megváltozott. A Rovás Alapítvány céltudatosan lépett fel a szabványosítás érdekében: követte az eljárásrendet, kialakította a szükséges szakmai kapcsolatokat, együttműködött a szabványosítás szakembereivel és testületeivel, közreműködött a szakmai és technikai anyagok összeállításában. Mindez azonban még mindig nem lenne elegendő a sikerhez, ezért következetesen fellépett a legitimitás kivívásában, határozottan kiállt a szabványosítás fórumain és minden lehetséges eszközzel kifejezésre juttatta a nemzeti érdeket. Ennek következményeként, a Magyar Szabványügyi Testület által képviselt szabványtervezet nem csak bekerült az Unicode döntéshozatali folyamatába, de sikerrel állított alternatívát a még sajnos mindig versenyben lévő, a rovás jövőbeli használatát megnehezítő “alternatív szabványjavaslatokkal” szemben.

A szabványosítás fontossága (cikk)

A rovótársadalom nagy rész még mindig nincs tisztában a szabvány jelentőségével (szavazás), ezért továbbra is fontos feladat ennek tudatosítása. Az egységesítés és szabványosítás híján ugyanis nehézkes, az átlagfelhasználó számára pedig szinte lehetetlen a rovás korszerű használata. Márpedig a korszerű használat (kommunikáció, szoftverek, alkalmazások, internet, etc) a kulcs ahhoz, hogy a rovást ne lehessen újra múzeumi raktárakba száműzni.

Ennek érdekében a rovó közösségnek nem csak az a feladata, hogy megőrizze és gyakorolja a rovást, hanem hogy minél szélesebb körben használja a mindennapi életben, illetve minél határozottabban és ellentmondást nem tűrve álljon ki a rovás törvényi védelme, hivatalos oktatása és a nemzetközi szabványosítás mellett.

Még nem lehet megpihenni

Azonban a célig még van mit tenni. Az ellenérdekeltek az utolsó próbálkozásaikat teszik meg, hogy megnehezítsék, vagy rossz irányba tereljék a szabványosítást. Ennek egyik legtipikusabb példája egy idegen (cikk) amerikai magánszemély, Michael Everson, és magyar segítői által jegyzett szabványtervezet, mely szakmai tévedései mellett súlyos történelemhamisítást és a rovás jövendőbeli használatára nézve akadályokat rejt magában.

A végső döntés 2012. februárjában lesz, ameddig nem csak a rovótársadalomnak, de az egész nemzetnek meg kell mutatnia kiállását a Magyar Szabványügyi Testület tervezete mellett

 

Kapcsolódó cikkek:

Share