Rovás a Gárdonyi Napok-on

Sokszor kerül szóba az iskolai rovásoktatás. Ma többnyire lelkes tanárok veszik vállukra a terhet és próbálkoznak önálló útkereséssel.

 

A rovás és Gárdonyi

Májusi a hír, mégis időszerű – hiszen, az új tanév ismét elkezdődött anélkül, hogy a Nemzeti Alaptanterv bármilyen formában magában foglalná nemzeti írásunk oktatásának rendjét. Ennek ellenére egyre több iskola – az általános iskolától kezdve – szánja el magát a rovásoktatás valamilyen formájára. Ez kidolgozott pedagógiai módszertan, szakmai háttértámogatás és megfelelő színvonalú oktatási anyagok nélkül nehéz ugyan, de nem lehetetlen.

A másik vonatkozás Gárdonyi és a rovás viszonya, hiszen még mindig kevesen tudják, hogy Gárdonyi Géza önállóan fejlesztett írásrendszert “tibetűk” néven, melyet halála után csak évtizedekkel fejtettek meg. A tibetűk írásiránya, logikája, összevonási és hangugratási elemei a rovással rokonságot mutatnak. Másrészt az ismert nyomtatástörténet első teljes egészében könyve is Gárdonyi munkája: az “Egri csillagok”.

I. Gárdonyi Napok – Színek harca – Akadályverseny

Május 20-án, pénteken délelőtt a gárdonyisok 8 csapata, egy-egy színt képviselve akadályversenyen vett részt a Kastélykertben. A Lukácsné Bogár Mónika tanárnő által összeállított feladatokat, 10 állomáson kellett megoldania a gyerekeknek. Az állomásokon számot adhattak tudásukról a rovásírás területén, valamint Az egri csillagok című könyvre és filmre épülő puzzle, totó, kakukktojás feladványok megfejtésével.

Az ügyességi feladatok sem maradhattak el a délelőtt programjából. 5 helyszínen mocsárjárás, lajhármászás, csengő-labirintus, stilizált szalma-karika dobálás és vízhordás várta a versengőket.

További információk a Médiaszakkör honlapján. A Gárdonyi Napok programja: 2011. május 20. (péntek) 14:00-16:00: Gárdonyi Műveltségi Vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak

(Ádám Jenő Általános Iskola – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share