Elakadt a lendület Bodajkon?

A többség örömére szinte naponta sokasodnak az egységes rovástáblák. De a bodajki testület úgy döntött, ingyen sem engedi felállítani a kész táblákat.

 

Nem kerül pénzükbe, mégsem engedik…

Az egységes Kárpát-medencei rovásos helynévtáblák állításának próbája egy éve kezdődött, de a mozgalom igazából idén márciusban indult útjára. A gondos előkészítésnek és a szakmaiságnak hála, a legtöbb helyen örömmel fogadják a táblákat, még ha viszonylag kevesen is ismerik nemzeti írásunkat. Eddig az 5 hónap alatt majd 100 településen állnak a táblák és ha volt is ódzkodás az újtól, értetlenkedés vagy a háttérben megbújó személyes vita, végül majd minden településen sikerült a táblaállítást megoldani.

A táblaállítás alulról jövő kezdeményezés, amely közadakozádból és magánadományokból jön létre, tehát az önkormányzatnak semmibe nem kerül. Engedélyeznie sem kell, mert az a szakhatóság (Magyar Közút Zrt) hatásköre. Kizárólag “tudomásul kell vennie” a táblaállítást, amely állampolgári jog. Mindezek ellenére is a rovástáblák kategorikus tiltása, akadályozása eddig 2 települést juttatott a Kárpát-medencei szégyenpadra: Martfű (Jász-Nagykun-Szolnok) és Albertirsa (Pest) városokat.

Bodajk lesz a harmadik?

Bodajk – A város polgármestere szerint nincs politikai, vagy személyeskedő háttere a testület azon döntésének, amely megakadályozta a rovásírásos helységnévtábla kihelyezését a település határában.

Csatlakoztunk ahhoz a mozgalomhoz, amelynek  lényege, hogy újra megadjuk a rovásírásos kultúrának azt a tiszteletet és figyelmet, amit  megérdemel. A magyar kulturális fejlődés egyik  gyöngyszeméről van szó, amelyet politikától, pártoktól, felfogástól függetlenül támogatandó kezdeményezésnek gondolunk. A  rovásírás olyan, a nyelvek tengerében egyedülállóan a  magyar nyelvhez kötődő örökségünk, amely jelentősége  a Szent Korona-tanhoz, a turulmadárhoz, és a többi kulturális-történelmi értékhez fogható – indokolta a táblaállításokat Árgyelán János, a Jobbik megyei elnöke.  

A mozgalom kezdeményezője eredetileg egyébként a Rovás Alapítvány, amely kidolgozott egy egységes, a 21. században is korszerűen használható rovás ábécét. Idén kezdték a rovásírásos helységnévtáblák felállítását. A  táblák a településjelző feliratok után  általában néhány méterre  vannak elhelyezve, hasonlítanak a településjelző táblákra.  Egységesek, és a közútkezelő engedélyével, az önkormányzatok tudomásulvételével helyezhetőek ki. A meglévők mellett egyre- másra tapasztalni  a községekben a lakók rovástábla-állítási szándékát, a táblák elkészítése és az engedélyek beszerzése folyamatban van. A következő állomás és a táblaavatás helyszíne Bodajk lenne, ahol a tábla is megvan, de a megyében először (országosan sem volt erre sok példa) a helyi képviselő-testület nem szavazta meg a hozzájárulást, ennek hiányában pedig  a közútkezelő  sem adta ki  az engedélyt.  – Itt tartunk most, és akár hozzájárul a bodajki testület, akár ragaszkodik a képviselők többsége ehhez az érthetetlen és elfogadhatatlan hozzáálláshoz, előbb-utóbb Bodajkon is lesz rovásrajongó klub  – jelentette  ki Árgyelán.  Aki nem nyugodott bele az elutasításba, és tárgyalt Bodajkon a tábla elhelyezése érdekében.  

 – Valóban beszéltem a párt megyei elnökével, és megértettem álláspontját – reagált a történtekre Almádi István, Bodajk polgármestere. – Egy biztos: semmiféle politikai jellegű megfontolás nem játszott szerepet a döntésben, a testület tagjai maguk határoztak a táblaállítás ügyében. Természetesen senkinek nem mondtam meg, miként szavazzon. Nincs ebben a történetben személyes ellentét. Máskülönben magánvéleményen az, hogy a társadalomban manapság ennél sokkal nagyobb problémák is vannak, szerintem ez embereket egyéb  gondok kötik le.

Fejérben az első táblaavatás június 4-én volt Kajászón, majd  augusztus 20-án állítottak  táblát  Ercsiben, Dunaújvárosban, Nagylókon, Hantoson, Fehérváron, Polgárdiban és Soponyán.  Sok helyen  az önkormányzat segítségével, volt, ahol pénzügyi támogatásával, de mindenhol a beleegyezésével került sor a tábla elhelyezésére. Legutóbb Csókakőn  avattak rovásírásos helységnévtáblát szeptember 2-án, s ezzel máig  kilenc  településen fogadja az odaérkezőt  rovásírásos településnév.

(FMH online – Tihanyi Tamás)


Kapcsolódó cikkek:

Share