Újabb rovástábla Kárpátalján

alt

Ahol az egységes rovástábla felállításra kerül, ott példaként szolgál a környékbeli települések számára is. Rovástábla avatás Kárpátalján. Frissítve kisfilmmel!

 

Újabb rovástáblát avattak Kárpátalján

Örömteli nap volt számunkra az augusztus 28-a, de azt hiszem, nemcsak a megjelenteknek, hanem Mezőgecse és Kárpátalja lakói számára is. Kapcsolódva az V. Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztiválhoz, rovástáblát avattunk a falu határában.

http://www.youtube.com/watch?v=uM-g8f5cwro

Ez a második rovásírásos tábla Kárpátalján (az előző Beregszászban található), a Rovás Alapítvány kezdeményezésére és Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő támogatásával jött létre.

 

alt

Mezőgecse és Kárpátalja előljárói és a Lekváfőző Fesztivál vendégei

A táblán látható székely-magyar rovás az egyik legősibb és legfontosabb szellemi kincsünk, olyan kulturális örökség, amire méltón lehetünk büszkék, hisz nem sok nép rendelkezik még ma is használatban lévő saját írásrendszerrel. A székely-magyar rovás az elmúlt ezer év hányattatása után ismét megerősödött, nemzeti identitásunk egyre meghatározóbb elemévé vált. Remélem, hogy a Mezőgecsén felállított rovástábla erősíti az itt élő magyarok önazonosságát, elősegíti ősi íráskultúránk további fejlődését és használatát, hogy büszkén tekintsünk vissza dicső múltunkra, megalapozva ezzel a szebb jövőbe vetett hitünket. A Jobbik Magyarországért Mozgalom volt az első politikai szervezet, amely felvállalta e mozgalom támogatását, és tavaly ősszel meghirdette a saját táblaállítási misszióját, amelynek köszönhetően most itt, ezen a helyen rovástáblát avathatunk.

Az V. Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztiválnak egyik kiemelkedő eseményévé vált a rovástábla-avatás, de a nap folyamán színes kulturális programok is díszítették e történelmi pillanatot.

Az üstökben nemcsak cibere főtt, ha nem finom magyar éltelek és helyi specialitásokkal várták az érdeklődőket. Persze nem maradt el a beregi pálinka sem az asztalokról, aminek a régi időben történelmi hagyomány volt, és talán lesz is.Az est fénypontja az anyaországi Historica nemzeti rock-együttes volt, amely fantasztikus koncertjével megdobogtatta jelenlévő több száz kárpátaljai magyar ember szívét. Sok ilyen eseménydús napokat kívánok a Kárpát-haza közösségeinek!

Kovács Dezső, Kovács Béla európai parlamenti képviselő beregszászi fogadóirodájának irodavezetője

 

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share