Helynévtábla és kettőskereszt

A hagyományos rovásos helynévtáblák körében ezúttal kettőskereszttel kombinált változat született meg Újlengyelen. (Új: hétfőnként 2 cikk!)

 

Újszerű helynévtábla – Újlengyel

Nemezti írásunk alkalmazása a köztereken egyre terjed. Az egységes Kárpát-medencei székely-magyar rovásos helynévtáblák mellett a szabadtéri alkotások is szaporodnak. A többnyire fából készült alkotások a települések terein és parkjaiban kapnak helyet.

Rovásírásos helységnévtáblát avattak Újlengyelben, ezzel már 39-re nőtt az országban található ilyen táblák száma. A tábla azonban nem szokványos formát öltött, hanem az országban egyedülállóként egy kettős kereszten láthatók a rovásírás betűi. Petrányi Tamás polgármester emlékeztetett, hogy a helyi képviselő-testület egyöntetűen hozzájárult a tábla felállításához. Gergely Csaba, a helyi kezdeményező egyesület vezetője pedig arról beszélt, hogy hogyan jött az ötlet a tábla elkészítéséhez. Az avatás egybeesett az első HUN táborral, így több környékbeli hagyományőrző egyesület is képviseltette magát.

Szakács Gábor, a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetője megköszönte a helyi önkormányzatnak, hogy felvállalták a kezdeményezést. A pártpolitikától teljesen független, nemzetpolitikai kérdés, a rovásírás elsajátítása kulcs lehet a magyarság megmentéséhez. Információink szerint a térségben legközelebb szeptember 9-én, Ócsán avatnak rovásírásos településnév-táblát.

(Dabasrégió – eredeti cikk)

 

Újdonság:

A megnövekedett érdeklődésre tekintettel a Rovás Infó a hétfői napokon 2 friss cikkel jelentkezik: reggel 8-kor és délben.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share