Elkobzott rováskönyvek – Tusványos

A román hatóságok szerint nacionalista uszításra alkalmasak az elkobzott rovásos könyvek. Lesz könyvégetés is? Európai Unió, 2011.

 

Tusványos: elkobozták Csibi Barna árukészletét

Jókora hatósági erődemonstráció keretében kobozták el a Tusványoson ezúttal póló-, zászló- és kiadványárusként jelen lévő, radikális megnyilvánulásairól ismertté vált Csibi Barnától, a Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alelnökétől árukészletét a hatóságok a szabadegyetem pénteki napján. Csibi a Krónikának elmondta, Székelyföld nem Románia!, a Trianon előtti Román Királyságot ábrázoló, Románia, én így szeretlek! feliratú pólókat foglaltak le azon az alapon, hogy azok nacionalista uszításra alkalmas eszközök.

A hatóságok a stand előtt megállva igazolták magukat, és hivatalosan lefoglalták az árukészletet. Jókora hatósági erődemonstráció keretében kobozta el a Tusványoson ezúttal póló-, zászló- és kiadványárusként jelen lévő, radikális megnyilvánulásairól ismertté vált Csibi Barnától, a Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alelnökétől árukészletét az ügyészség, a rendőrség, a bevándorlási hivatal és a pénzügyőrség képviselői a diáktábor és szabadegyetem pénteki napján.

A hatóságok képviselői egy fekete autóval hajtottak be a tábor területére, majd a küzdőtér szélén, a sportcsarnok szomszédságában lévő stand előtt megállva igazolták magukat, és hivatalosan lefoglalták a zömmel irredenta pólókból, illetve kitűzőkből álló árukészletet. Csibi a Krónikának elmondta, Székelyföld nem Románia!, a Trianon előtti Román Királyságot ábrázoló, Románia, én így szeretlek! feliratú pólókat koboztak el azon az alapon, hogy azok nacionalista uszításra alkalmas eszközök.

 

Rovás Alapismeretek – az elkobzás dokumentált pillanata

?Ugyanilyen alapon kobozták el az Egri csillagok című regény, valamint egy népmeséket tartalmazó könyv rovásírásos példányát, valamint néhány rovásírás-tankönyvet. Ott hagytak viszont több, nagy-Magyarországot ábrázoló, illetve rovásírásos felirattal ellátott pólót? ? mondta a kárvallott. Emellett a Székely miatyánk egy példányát is elvitték.

A hatóság képviselői fekete műanyag szemetes zsákokba pakolták az elkobzott árut, majd az autó csomagtartójába téve elhajtottak a helyszínről. Csibi – aki márciusi nevezetes akciójáig, amikor Csíkszereda sétálóutcáján rituálisan felakasztott egy, az 1848-as magyarellenes atrocitásokban fő szerepet játszó mócvezért, Avram Iancut ábrázoló bábut, a Hargita megyei adóhivatalnál dolgozott – megjegyezte: a hatóságok más árust nem vizsgáltak, célzottan hozzá érkeztek, bár – mint rámutatott – a rendezvényen élelmiszert és italt árusító lacikonyháknak még pénztárgépük sincs.

Azt is elmondta, hogy az ügyészség jelezte: a cég székhelyén is házkutatást tartanak majd. Csibi közölte, az akció miatti kára eléri a háromezer lejt. A most elkobzott tárgyak többsége egyébként Erdély-szerte rendszeresen megvásárolható a különböző nyilvános rendezvényeken, illetve az utak mentén kialakított állandó árusító helyeken.

(Kronika.ro, magyarellenesség.blogspot, Civishir.hu)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share