Táblaavatás – 1 nap 3 helyszín

Szegedi Csanád Európa Parlamenti képviselő 2011 július 15-én Sóstófalván, Monoron és Tápióbicskén avat rovásos helynévtáblákat. Folyamatosan frissítve.

 

Táblaavatások országszerte

A kárpát-medencei egységes székely-magyar rovásos helynév-táblák állítása folyamatosan zajlik. Az ország szinte minden megyéjében van már olyan település, melynek közössége így is kifejezi az összetartozást. A rovástáblák állítása civil mozgalom, melyben a helyi közösségek a szervezők és költségviselők. A közélet és politika szereplői is egyre inkább kiveszik részüket a táblaállítás támogatásából, elősegítve nemzeti írásunk teljeskörű használatát. Szegedi Csanád EP képviselő július 15-én, pénteken 3 helyszínen vesz részt rovástábla avatáson az alábbi program szerint:

13:00 Sóstófalva – Rovástábla avatás Szegedi Csanáddal 

Az előadást követő kötetlen beszélgetés után Szegedi Csanád felavatta a Kárpát-medence sokadik rovástábláját. Az ünnepi eseményen felszólalt Miklós Árpád, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei frakcióvezetője, Sóstófalva polgármestere, valamint Szegedi Csanád. Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy bár Csonka-Magyarországon ő honosította meg a rovástábla-mozgalmat, annak gyökere Székelyföldre vezethető vissza, ahol mára a rovás a mindennapok részévé vált. Találkozhatunk vele sajtótermékekben, köztereken, utcanévtáblákon – tette hozzá a politikus, kifejezve azon reményét, hogy hamarosan ezen a területen is követjük a székelyek példamutatását. A rovás az ősmagyar kultúrkincs része, mely, nem ismerve határokat, összeköt minden magyart – zárta gondolatait.

(Szentkorona rádió – Kuruc.info – jobbik.hu)

18:00 Monor – Rovástábla avatás Szegedi Csanáddal

A monori rovásos helynévtábla avatás lelkes résztvevői.

 Az avatási ünnepségen Makai Béla a rovásírás történelméről, Rumi Tamás a rovás jelenéről és jövőjéről beszélt. A rovásos helynévtáblát a Jobbik monori alapszervezetétől Ranga Zoltán és Szegedi Csanád EP képviselő leplezte le. Selmeczi Lajos evangélikus lelkész pedig áldásban és imával részesítette a táblát és a résztvevőket. A zenei betéteket Kiss Zsolt és Lendvayné Nagy Beáta bizosította a barantás dobosokkal. Elhangzott a Himnusz, a Szózat valamint a Hiszekegy is. Az ünnepségeen a sajtó is képviseltette magát a helyi TV-ktől.

A monori avatás gazdag, bő egyórás programja szomorú megemlékezéssel kezdődött. A Rovás Alapítvány tagjai ezúton is részvétét fejezik ki Pfundt Imre (?38) a Jobbik monori alapszervezetének elnöke júniusi tragikus halála miatt. Pfundt Imre volt, aki a monori rovásos helynévtábla állítást kezdeményezte, de sajnos már nem érhette meg az avatás napját. 

 

 

Szegedi Csanád beszéde a monori rovástábla avatáson

 

20:00 Tápióbicske – Rovástábla avatás Szegedi Csanáddal

Tápióbicske fából faragott rovásos üdvözlőtáblája

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share