Rovástábla – Szarvas

Szarvason az önkormányzati döntés után elkészült a rovásfeliratos helynévtábla. N1 Híradórészlettel frissítve.


Rovástábla avatása – Szarvas


Összefoglaló a szarvasi táblaavatásról az N1 híradóban

 

Felavatta a szarvasi Jobbik a város határain álló rovásírásos helységnévtáblákat. A rendezvényen Samu Tamás Gergő köszöntője és rövid bevezetője után ifj. Tompó László irodalomtörténész beszélt a magyar nyelv – és ezenbelül, ennek kifejezésére használt – rovásírás fontosságáról, majd elszavalta Wass Abert “A láthatatlan lobogó” című versét.

Gajdos Attila önkormányzati képviselő, a kezdeményezés előterjesztője a Szarvas történelmében egymásra épülő népek és kultúrák fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy a városban találták meg az egyik legfontosabb rovásos történelmi leletet, a tűtartót.

Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a Jobbik országos alelnöke Székelyföldről érkezett a rendezvényre, és elmondta, hogy Erdélyben is reneszánszát éri székely-magyar rovásírás használata. Reményét fejezte ki, hogy az iskolákban is hamarosan tanítják majd ősi kincsünket.

A rendezvény a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével zárult, majd Gajdos Attila és Dr. Gyüre Csaba ünnepélyesen átvágták a táblát ölelő szalagot.

(Barikad.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share