100-nyelvű honlap – rovással is

Az Unicode 13 éve nem szabványosítja a székely-magyar rovást – viszont rovásos honlapok születnek, ezúttal sport témában.

 

Sporthírek rovással is

Tudomásunk szerint a világon elsőként a csíkszeredai Ábrahám Előd Lajos indított be olyan sport témájú weboldalt, melyet legalább száz nyelven lehet majd böngészni. A mooove.me honlapnak (három o-val kell írni!) jelenleg a világ 83 országában van felelőse, ők 18 és 35 év közötti volt vagy jelenlegi sportolók.

abraham elod_01_b

Ábrahám Előd testnevelő tanár, több sportágban edzői képesítéssel rendelkezik, öt nyelvet beszél, és nagyon otthonosan mozog a számítógépek világában. A 30 éves fiatalember a csíki cselgáncssport utóbbi húsz évének egyik legjobb eredményeivel rendelkező sportolója, volt felnőtt bajnok és a felnőttek Európa-bajnokságáról helyezéssel tért haza. Jelenleg a Megyei Sportigazgatóság szakfelügyelője.

Mostani vállalkozásával Ábrahám a sportot szeretné szolgálni, és amint elmondotta: ?szabad, magánemberi, politikamentes, mellyel a sportot, a sportolókat, a mozgást szeretné támogatni?. Eddig több ezer eurót fektetett be, és ha idővel jövedelmet hozna a weboldal, ezt minden országban a sport támogatására fordítanák majd vissza. A sport gps-nek is nevezhető mooove.me honlap folyamatosan töltődik fel, és adatokat találunk majd edzőkről, sportolókról, sportversenyekről, rendezvényekről, sportpályákról, stadionokról, edzőtermekről vagy bármilyen más, sportolásra alkalmas lehetőségről, ezek órarendjéről stb.

A tervek szerint a portál adatbázisa, illetve keresési szolgálatai a világ szinte minden nyelvén olvasható lesz, ezeket Ábrahám különböző országokban élő, 18 és 35 év közötti volt és jelenlegi sportoló-ismerősei működtetik. Jelenleg a világ 83 országában vannak mooove.me-felelősök, Ábrahám pedig kihangsúlyozta, hogy a honlap írott változatai között szerepelni fog a székely rovásírás is!

(Székelyhon – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:


Share