Kázmér és Huba – Titkosrovás

?A ROVÁSÍRÁST MÁR MINDENKI ISMERI? – olvasható a Kázmér és Huba képregényben. Legyen igazuk, minél hamarabb!

 

 

Huba és Kázmér, és a rovásírás

A Calvin and Hobbes képregény a magyar nyelvterületen Kázmér és Huba címen fut, a következő négykockás részlet egy ingyenesen terjesztett újságból származik.

Kázmér és Huba

A ?Le a nyálas lányokkal!? klub felsővezetése a nem éppen vékony szabálykönyvből (több bekezdés, tucatnyi cikkely) szembesül, hogy nem létezhet gondosan kivitelezett titkos terv megfelelő titkosírás nélkül. A körültekintő szabálykönyv b.) pontja még arra is figyelmeztet, hogy ősi írásunk már nem alkalmas titkosírásnak, mivel széles körben ismert!

Sok ember erőfeszítésének köszönhetően eleink írása bekerült a köztudatba és ma már ott tartunk, hogy akár egy nagyközönségnek szánt amerikai képregényben is említésre kerülhet. A fordító a legtermészetesebb, magától értetődő dologként fűzte bele a történetbe, de érdemes lenne megtudni, hogy mi állt a helyén az eredetiben, mit váltottak ki vele a magyar nyelvre való átültetés során.

A képregény magyar változatában a szőke kissrác – a gittegylet másik földrészen élő levelezőtagja – érdeklődési köre messze szélesebb nem egy történész vagy akadémikus szellemi látóhatáránál. Ősi írásunk kiemelkedő szelete eredeti műveltségünknek, ennek ellenére nem kötelező tananyag, nem védett nemzeti kincs, nincs államilag támogatott, önálló kutatási intézete, ami részben a hivatalos tudomány közömbösségének is az eredménye, mert a tudósok nem állnak mellé, alig vesznek tudomást a létezéséről.

Bár még messze vagyunk a képregénybe foglalt állítástól, hogy őseink betűit mindenki – logikusan a nagy átlag értendő ez alatt – el tudja olvasni, de az mégis elmondható: egyre szélesebb körben ismert, hogy a latin betűs írást megelőzően volt a magyarságnak saját írása, amely búvópatakként napjainkig fennmaradt.

(Magyartáltos – Samu Pál Attila – eredeti cikk)

 

Frissíttés: Az eredeti képregényrészletet is megtaláltuk, több olvasónk jelzése nyomán:

29 MAR 1995

” OK, we both understand the secret plan? Got it. But what about a secret code? A secret code? This secret plan doesn’t need a secret code. Ahem. “”Section IV, Article 12″ ” Every secret plan needs a secret code. A. The more complicated the better. 
B. Everybody already knows pig latin. C. Phrases like ‘code blue’ are cool.”” Our club charter never lies. That’s why this is such a great club.” “Calvin asks if Hobbes understands the secret plan. He does, but he asks about the secret code. Calvin says the secret plan doesn’t need one. Hobbes shows their club charter, which indicates every secret plan needs a secret code. Calvin says the club charter never lies. Hobbes says that’s why this is such a great club. “

 

Pig Latin egy módosítós angol nyelvi játék. Úgy képzünk egy Pig latin szót egy angol szóból, hogy a szó elején lévő mássalhangzókat egy kötöjellel és egy “ay” szavacskával a szó végére helyezzük át. (például: “banana”-ból lesz egy anana-bay). 

(Forrás: Wikipédia)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share