Maci Laci és a rovás fagyi

Jólesik a rekkenő hőségben a rovásfagyi. Evett már ilyet? Rákóczifalván lehetséges – a táblaállítás óta szaporodnak a rovásfeliratok a városban.

 

Tábla után köztéri feliratok – Rákóczifalva

Mint már hírt adtunk róla, a Kárpát-medence leginkább rovással ellátott kistérségeinek egyike a Tiszazug, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében. Rákóczifalva a 2. számú egységes kárpát-medencei rovástábla büszke birtokosa. A helyi civil kezdeményezést tavaly szeptemberben még gúnyolni próbálták (Klub Rádió, Drágabolgárgyörgy és társai – cikk itt), de minden visszájára sült el. A környéken szinte minden településnek van már rovástáblája és a helyi lakosok közül egyre többen el tudják olvasni, sőt már maguk is használják utcanév-táblákon, köztéri feliratokon.

Kivéve a gyevi bírót…

No persze Dr. Kiss Edit, Martfű rovástábla ellenző polgármestere valószínűleg sem Rákóczifalván, s állítása szerint még a Székelyföldön sem nem látott rovásos helynév-táblákat, feliratokat (cikk itt). Az valóság persze az, hogy Tiszaföldváron július 6-án avatják a város rovásos helynév-tábláit, így szigetté váló Martfűről nem lehet úgy kijutni a civilizált világba, hogy ne botolna bele az utazó valamelyik szomszéd település táblájába. A botrányossá váló ügyről nemsokára “döntést” hoz a város testülete, amiről pontos beszámolót adunk.

Rovásfagyi

Rákóczifalván viszont már 21. század van, s a Maci Laci büfé előtt óriási fagylaltölcsér hívogatja az arrajárókat. Node mi van ráírva? Ez a helyieknek már nem sok gondot jelent.

(Rovás Info – olvasóinktól)

 

Kapcsolódó cikkek

Share