A rovás szabványosítása

A világ talán egyetlen élő írása a székely-magyar rovás, mely még nem képezi számítástechnikai szabvány részét, korlátozva ezzel a korszerű mindennapi használatot.

 

A szabványosítás jelentősége

Bár tollal és ceruzával írhatjuk, bicskával és vésővel faraghatjuk nemzeti írásunkat, a mai mindennapi használat alapja azonban már a számítástechnika. Számítógépes háttere van az összes alkalmazásnak, nyomtatásnak, a digitális adatközlésnek (sms, e-mail, internet) és az adattárolásnak. A megfelelő számítástechnikai szabvány híján viszont továbbra is maradnak az ezredéves íróeszközök és anyagok a rovók számára. Bár vannak technikai trükkök, amellyel ki lehet kerülni a szabványos eljárásokat, de hétköznapi rovó nem programozni szeretne, hanem csak használni a rovást a modern technikában is.
 
A székely-magyar rovás történetében nem csak fordulópont, hanem a jövőbeli fejlődés egyik meghatározó állomása tehát a technikai szabványosítás. Ennek leglényegesebb eleme nemzeti írásunknak az ún. “egyetemes karakterkészletbe” való illesztése, amely a számítástechnikában – így az összes digitális napi alkalmazásban a megjelenítés alapfeltétele. Ezt az egyetemes karakerkészletet hívják Unicode-nak.
 
Az élő írások közül mind a mai napig talán a világon is egyedülállóan, a székely-magyar rovás nem része ennek a nemzetközi szabványnak és szintén példa nélküli, hogy immár majd 20 éve sikertelenül húzódozik egy használatban lévő írásrendszer szabványba ültetése, holott ezt sem a felhalmozott ismeret, sem a felhasználói kör nagysága, sem pedig pénzügyi, vagy technikai korlát nem indokolja.
 
Javaslatok a szabványra
 
A szabványosításért felelős az Unicode Konzorcium (USA), amely által kezelt “egyetemes karakterkészletben” már megtalálhatók kihalt és mesterséges nyelvek, jelnyelvek jelkészlete, mindezidáig megfelelő írástörténeti ismeret és a felhasználó kör megegyezésének hiányával indokolta a rovás köré vont technikai karantén fenntartását. Azonban az elmúlt évek robbanásszerű ismeretbővülés és felhasználói nyomás következtében úgy tűnik, mégis a szabványosítás mellett dönt.
 
Jelen pillanatban több szabványosítási javaslat is az Unicode szakértői rendelkezésére áll, melyek közül 2 teljesebb tervezet képezi a megbeszések tárgyát:
 
Ezeken túl, időről időre további magánszemélyek is kidolgozzák saját meglátásuk szerint a székely-magyar rovás szabványosítását.
 
A Rovás Alapítvány munkatársai és felkért szakértők tanulmányozták a lehetséges javaslatokat és bár a fent említett két tervezet az idő folyamán sokat közeledett egymáshoz, egyöntetűleg Dr. Hosszú Gábor beadványát támogatja, melynek fő okai a következők:
  • Támaszkodik az eddigi legnagyobb rovásfelhasználói egyezmény, a 2008.10.04.-i gödöllői “Élő rovás” szaktanácskozás határozataira az elnevezést, a betűhasználatot és általános szemléletet tekintve.
  • Rendelkezik a Magyar Szabványügyi Testület támogatásával
  • Szakmai és tudományos referenciái széleskörűek és igazoltak
  • A történeti hűség mellett a legnagyobb szabadságot hagyja meg a rovásirányzatok számára
  • Teljes módon lehetővé teszi a korszerű rovásalkalmazást nem csak a jelenben, de gondol a közeli jövőre is
 
Az Unicode éves munkacsoport-gyűlése az idén Helsinkiben volt, június 4-13 között, ahol napirendre kerül a székely-magyar rovás szabványosításának ügye is. A Rovás Info figyelemmel kíséri az eredményeket és beszámol a fejleményekről.
 
(Rovás Alapítvány – Rovás Infó)
 
 
Kapcsolódó cikkek:
Share