Rovás – kalligráfia – buddhizmus

Nemzeti írásunk megjelenése a művészet majd minden ágában bizonyíték a rovásműveltség és a magyar kultúra szerves egységére. A Demokrata cikke az írásművészeti vonatkozásról szól.

 

Rovás – kalligráfia – buddhizmus

A budai, Széna téri Mammut bevásárlóközpont bejárata előtt négy hatalmas gránittömb áll. A kövek természetes, megmunkálatlan hatást keltenek, ugyanakkor a lecsiszolt felületükre cikornyás díszítésnek látszó jeleket véstek. Sokan állnak töprengve a hatalmas vörösgránit tömbök előtt, hogy vajon mi lehet a jelek értelme, ha egyáltalán van, vagy csak a díszítő kedvű ?szobrász? találta ki őket. Ki készíthette az impozáns műveket, és mit üzen velük a világnak?

Néhány éve megjelent egy érdekes és igen szép kivitelű könyv, merész címmel: ?Titkos tanítások magyar mesékben?. A két szerző közül az egyik Csöpel Láma, a másik hazánkfia, Kovács Imre Barna. Az előbbi a Svéd Királyi Művészeti Akadémia elvégzése után harmincnégy éve a Belső Ösvény tanulmányozásával foglalkozik, a tibeti hagyomány kiemelkedő mestereinek vezetése mellett. Részt vett a szemlélődés gyakorlatának hagyományos elvonulásán, és azóta több országban, főleg Svédországban és Magyarországon tanított. Meditációközpontokat vezetett hazánkban.

Kovács Imre Barna az Egyesült Államokban, Princetonban szerezte meg a Master of Technology fokozatot, emellett művészeti és tudományközi tanulmányokat folytatott ugyancsak a Princeton Egyetemen és a Princeton Woodrow Wilson Schoolban, Eurázsia mese- és mitológiavilágát tanulmányozta, Alföldi András professzor útmutatásával pedig a hun és szkíta jelképrendszerrel ismerkedett. Az Államokban tizenöt évig a számítógép-fejlesztés élenjáró területein munkálkodott, és megalkotta az első, magas szintű matematikát leíró képi nyelvet, emellett sakkelmélettel is foglalkozott, ő a Gaskhay Chess megalkotója. Tehát minden olyan tudományt ?begyűjtött?, amely alapja lehet bizonyos elméleti rendszerek megértésének, írások belső jelentése megfejtésének, jelképrendszerek fölfejtésének.

Tanulmányai során rendszeresen beutazta Belső- és Kelet-Ázsiát. A Belső Ösvénnyel Chime Rinpoche ismertette meg. Coloradóban hét évig tanult és gyakorolt, miközben zen kalligráfiát sajátított el. Az utóbbi hosszú évek alatt kidolgozta a magyar rovásírás ecsetvonásainak, írásmódjának és jelképeinek rendszerét a szemlélődés és önismeret; gyakorlására.

Mint művész sem ismeretlen, gránitszobrok, ?írott kövek? és ecsetfestmények megalkotója. Mindehhez csak hab a tortán, hogy akcentus nélkül beszéli anyanyelvét, és tősgyökeres alföldi magyarnak tartja magát. A budai Mammut bevásárlóközpont igazgatója – Princetonból ismerve egyedi művészeti alkotásait – kérte meg, hogy készítsen valami érdekes jelentést hordozó kompozíciót az akkor új Mammut II. épület bejárata elé. Az ?írott kövek? így születtek meg, amelyek tekinthetők egyfajta magyar megalitköveknek is.

A Belső Ösvény értelmezése nem egyszerű dolog, de megpróbáljuk annyira leegyszerűsíteni, hogy mindenki megérezze, mit is rejtenek a köveken látható jelek, jelképek. A Belső Ösvény értelmezésében a múlt önmagában érdektelen, csakúgy, mint a gyökértelen újítások egymást követő sora. A hagyomány követése nem a múlt felidézése, hanem több száz nemzedéknyi tanító tapasztalatainak felhasználása mai életünk kérdéseinek megoldására. Az utóbbi pedig a bölcsek által megnevezett kincs és gazdagság birtokában válik lehetővé.

Ez az a titkos tanítás, amely a kívülállók számára rejtett belső tapasztalatokra épül, és amelyet a mesék jelképes nyelve közvetít. Őseink a Belső Ösvényen közlekedve sokkal többet tudtak a számukra megfoghatatlan világról, sokkal jobban kezelték konfliktusaikat, nagyobb volt az összhangjuk a természettel.

A magyar népi hagyomány sok megvilágosult élettörténetét őrizte meg. Nagyszerű példa Kőrösi Csoma Sándor, aki hét évet töltött Tibetben, a Himalája remeteségeiben. Rendkívüli képességeinek köszönhetően tudományos munkássága mellett magas fokú szellemi képzésben is részesült. Szellemi nagyságára mélyreható tudásából, példaértékű életmódjából és abból a tényből következtethetünk, hogy munkásságával kitárta a kaput az egész világ számára a Belső Ösvény élő hagyománya felé. Ezért a japán buddhizmus a megvilágosult szellem hősének – szanszkrit nyelven bóthiszattvának – ismerte el, s azóta a világ Csoma Bóthiszattvának, a Nyugati Világ Megvilágosultjának tiszteli.

A mesék sokkal mélyebb értelműek, mint azt sokan gondolják. Az igazi mesékben, a Belső Ösvény hagyományában a legnagyobb tanítók fogalmazták meg tanításaikat. Az igazi mesék valóságos, rejtett, igaz természetét mutatják be jelképekkel. Furcsán hathat, de a mesék eredetileg nem gyermekeknek szóltak. A XX?XXI. század városi embere a sok ezer éves hagyományt nem értette meg, ezért azt ?gyermekeknek valók?-nak minősítette. Úgy vélték, hogy a szép, de képtelen történetek csak gyermekeknek szólhatnak. A mesemondóktól csak a meséket jegyezték le, de nem kérdezték meg, hogy mit jelentenek. Ma már generációk nőttek úgy föl, hogy semmilyen magyar mesét nem hallottak. Ez is oka lehet, hogy felnövekvő generációk már nem értik az ősök nyelvét, így tanításaikat sem ismerik. Sürgősen pótolni kell ezt az űrt.

Az említett kötet jó néhány magyar népmese rejtett értelmét magyarázza el. Külön oldalakat szentelnek a szerzők a Belső Ösvény jelképeinek, ezek régi magyar írással és az abból alakított jelekkel íródtak. Ilyen jelképeket vésett Kovács Imre Barna az ?írott kövekre?, amelyek a budai Mammut előtt állnak.

Az első gránittömbön több is látható. Balról jobbra haladva: az égbe szálló szarvas – a teljes világ tüneménye – a megvilágosodottnak egyetlen lelkes állatban is feltűnhet. Tűzmedve – a földanya hatalmas ereje az elmét megvilágosító tűzzé válik. Griffmadár – a tiszta szent világba emelő erő, amely áldozatot kíván tőlünk. Aranyoroszlán – minden egyes szőrszálában egy világ van, és mind aranyból. Az aranyoroszlán az iskola nagy jelképe.

A második ?írott kő? a következő jelentést hordozza: ?Zsarátnok?, a Belső Ösvény tanítása a hamu alatt is élő marad, az igaz gazdagságot a közönséges elme nem látja.

A harmadik kövön az ?Eb ura fakó? jelkép látható. Kutyákon kutyák uralkodnak, ne panaszkodj, ismerd meg önmagadat, és a világ megváltozik – hirdeti a jelkép. 

(Hankó Ildikó – Demokrata – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share