Kunhalom – rovott jelen

Kunhalom nevű település rovott jelenéről kapunk bepillantást – node hol van Kunhalom? Párhuzamos világok léteznek, vagy nemsokára ilyen is lesz!

 

Kunhalmi dollár – rovott jelen

(Nawesh szerzői nevű ál-dokumentarista cikke az Agy és Ágy Virtuson)


Kunhalom fejlődése (mert kétségtelenül fejlődött a település, nőtt a GDP) sokakat csábított a településre. Bár Bátor a barátaival sokat gondolkodott azon, hogy az olyannyira vágyott és istenített GDP, a nemzeti össztermék helyett a butániak példáját kellene követni, ahol nemzeti boldogság indexét mérik. Azaz mennyire is elégedettek a kunhalmiak a helyzetükkel?

Bátor szerint egyre inkább. Lemérhető ez arról is, hogy a Húsvét közeledtével sokan meszelésbe, festésbe fogtak. Nem csak a házakat festették belülről, de több kerítés is megszépült. Az önkormányzat helyi virágtermelőktől rendelt sok ezer tő virágot, fizetve érte Kunhalmi Dollárral és a helyi adó elengedésével. Ezeket kiosztotta a családok között. Kunhalom akár a legvirágosabb település címre is pályázhatott volna.

Pedig Kunhalom ?nehéz? helyzetben volt, hiszen nem csak a község területe a belterület, de Besenyőszék és a félig ipari parkként, félig lakóházas övezetként funkcionáló Virágsarok is. Virágsarok, mely a főút mellet található, közel az autópályához, s ezáltal Kunhalom ?arca?-ként is funkcionált.

Ezért is helyezték el ide az ISTEN HOZTA KUNHALMON! feliratot latin betűkkel és rovásírással.

A rovásírás egyébként reneszánszát élte Kunhalmon. Az iskolában előbb szakkörben oktatták az érdeklődő gyerekeknek, majd egy merész húzással ötödik osztálytól bevezették a tanrendbe. Bátor, aki Máriától, a három gyermekes nagylányától sajátította el a rovásírást a boltjaira, a mozgó boltokra rovással is kiírta, hol jár a vásárló. 

Majd az önkormányzat az utcatáblák alá helyezte el a rovás-feliratokat. Még a kínai étterem tulajdonosa is kiírta az étterem nevét kínaiul, magyarul latin betűkkel és rovással?Valószínűleg Európa egyetlen kínai étterme, ahol rovásírással olvasható volt még az étlap is.

A polgármesteri hivatal a dolgozókat beíratta rovásírás tanfolyamra, majd a sikert látva ingyenes tanfolyamot szerveztek a kunhalmiaknak. Sokan éltek a lehetőséggel. Így egy szép napon Kunhalom polgármesteri hivatala kijelentette, ezentúl az igényléseket akár rovás írással is be lehet nyújtani. Bátor vette a bátorságot és meg is tette a következő napon?

Persze voltak szirén hangok is. Amely szerint ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem ezzel kellene foglalkozni. De a tény, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére Kunhalom töretlenül fejlődött, aki dolgozni akart, az tudott, segélyt nem osztottak senkinek, de sokan részt vettek a közmunkaprogramra, Kunhalom lakossága 1200 főről 1350 főre növekedett és legalább kétszáz ember járt más településekről Kunhalomra dolgozni.

A falunak turistákat is vonzó saját buszjáratai voltak, a más városokban turistákat szállító gumikerekes ?vonatok?-kal, de az önkormányzat tulajdonában már négy mikrobusz üzemelt, mely a kunhalmiakat vitte a Városba dolgozni, bevásárolni, vagy éppen a gyerekeket szállította iskolába.

(…)

(eredeti cikk)


Kapcsolódó cikkek:

Share