Gyöngyöshalász – Rovástábla 2.0

Vona Gábor újra felavatta a nemrégiben ellopott helyett állított rovástáblát. (Interjú-részlet a Gyöngyösi Hírhatárból + film az újraavatásról)


Gyönygyöshalászon újraavatták a rovásos helynévtáblát


Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért mozgalom elnöke, országgyűlési képviselő ma Gyöngyöshalászon járt,  ahol a rovásírásos helységnévtábla ünnepélyes avatóján vett részt.

– Elnök úr, immáron másodjára vesz részt az avató ünnepségen?

– Igen, az első táblát két nap után ellopták, megrongálták? Úgy gondolom, hogy ez nem párt-, hanem nemzeti ügy, hiszen a rovásírás egy elfeledett nemzeti-kulturális örökség. Közel egy évvel ezelőtt Szegedi Csanád képviselő vetette fel a gondolatát annak, hogy élesszük újjá ezt az elfeledett hagyományt, a székely-magyar rovásírást, amelyhez több magyar település is csatlakozott.Sajnos megtörtént, ami máshol nem, az első táblát lefűrészelték, ezzel mintegy belegázoltak a nemzet becsületébe. Úgy éreztük, hogy ezzel nem bennünket károsítottak meg, hanem a magyarságot. Szükségesnek tartottuk ezt a gyalázatot lemosni, jelezve ezzel azt, hogy a kultúránk, a hagyományunk olyan szent dolog, amelyből nem szabad engedni, ezt kívántuk jelezni a táblaállítással.

(…)

(Gyöngyösi Hírhatár – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share