Szavazás – A rovás világörökség

Szavazás

Ismét eltelt 2 hónap a szavazás kezdete óta, mely a rovás és az ország arculatának kapcsolatáról szólt. Talán meglepő az eredmény, de az elsöprő többség kulturális világörökségnek tartja a rovást.

 

Értékelés:

Ismét meglepő eredmény született a Rovás Infó szavazásán. A kérdés a székely-magyar rovás megítélése volt az ország arculatának fejlesztése szempontjából, melyre a szerkesztők maguk is azt választ tartották esélyesnek, mely a nemzeti írás hungarikum jellegét emeli ki. Ezzel ellentétben a válaszadók elsöprő többsége (69,4%) – igen ezt hívják kétharmadnak vastagon – arra szavazott, hogy nemzeti írásunk a kulturális világörökség részeként szolgálja az ország arculatépítését. A hungarikum jelleg kiemelése is több, mint egynegyednyi szavazatot (26,2%) kapott. Így a semleges (2,2), illetve negatív válaszok összeségében (2,2%) elhanyagolható arányt képviselnek. Ennek fényében kissé nehezen érthető egyes balliberális sajtótermékek rovásellenes magatartása, de valószínűleg a nagyfokú tájékozatlanság miatt tartják a rovást a szokásos gyalázkodásokban (NOL, Index, Népszava) használt motívumok között. Sebaj: A kutya ugat, a karaván halad!

Eredmények: (itt)

A szavazatok száma jelentősen (35%-kal) emelkedett a korábbi szavazások óta, ami Rovás Infó növekvő ismertsége miatt lehet. Ezért a szerkesztőség továbbra is igyekszik érdeklődésre számot tartó kérdésekeben kikérni az olvasók véleményét, sőt szavazási témákat illetően is szívesen veszi az ötleteket.

Az eredményt tekintve pedig kijelenthető, hogy érdekes tapasztalattal lettünk gazdagabbak, miszerint a rovással foglalkozók a nemzeti írásunkat nem a bezárkózás jelképének, hanem egyetemes kulturális örökségnek tekintik, amely fontos műveltségi kapocsként szolgálhat a világ többi része felé. Ezt az eredményt célszerű nem csak az érdeklődők, hanem közéletünk formálói és a média felé is tudatosítani.

Rovás Alapítvány. 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share