Ősmagyar számítógép

Rovásműveltségünk terjedése miatt egyre több vélemény, gondolat és vicc, vagy akár cikizés is megjelenik a rovással kapcsolatban. Lényeg, hogy beszélnek róla.

 

Vicc a rovásról, meg az ősmagyarkodásról

Nem friss a hír, de 2 évvel ezelőttről jelzi, hogy egyre inkább a közbeszéd része a nemzeti írás. Ez van, akinek tetszik, van akinek nem – de a többség tulajdonképpen még csak ismerkedik a témával. A megnyilvánulások egyelőre követik a szekértáborok hangját, de az idővel egyre inkább megjelennek az önálló vélemények is. A kövekező cikk tulajdonképpen beáll a “cikizők” kórusába … de még is lehet rajta mosolyogni. Sőt … tulajdnoképpen egész jó ötletek is vannak benne: kalandozó, usgyi, jurta 🙂

 

Autentikus Ősmagyar Számítógép

Elkezdtünk valahogy a külföldi megnevezések és magyar megfelelőik kapcsán beszélgetni idebent, és csak egy ugrásra volt az Autentikus Ősmagyar Számítógép? megtervezése.

Minden részegységével még nem végeztünk, de az biztos, hogy vártorony formátumú Árpád-házban lesz a gépezet, és az optikai meghajtó nem holmi DVD-ket vagy Blu-rayeket olvas majd, hanem tarsolylemezt. A lázadozóbb kedvű brutálmagyarok számára ezt a meghajtót POG-ROM néven is illethetjük.

Az operációs rendszer egy teljesen magyarított Windows lesz, tehát Ablakok Ikszpé (az x ugyebár külhoni csökevény, így kerülendő). A billentyűzet kiosztása alapesetben a rovásírás, melyet (egye fene) normál magyarra is át lehet állítani, ellenben a legtöbb külföldi nyelv letiltásra kerül. A start szó ugyebár szintén külhoni veszedelem, ezért a bal alsó sarok közkedvelt gombján az “Uzsgyi” felirat lesz olvasható. A Windows Eplorer neve szintén változik, és a tükörfordításként egyértelmű “felfedező” helyett a szép emlékeket idéző “kalandozó” elnevezést kapja. A rendszer indításakor és leállításakor Lehel kürtje szól majd, az egérmutató pedig természetesen a jogar lesz (elfoglalt esetben országalmára változik).

További ötletekkel hamarosan jelentkezünk, meg persze várjuk is az agymenéseket (rovásírással is, csak azzal bajban leszünk).

PS: Zimi szerint a böngészők “home” gombja is lehetne például “Jurta”.

PS2: Most jut eszünkbe, a GameStar már kísérletezett hasonló szellemiséggel a webdizájn terén, tán jobb nekünk, hogy nem emellett döntöttek:

(Testlab – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share