Rovás Kárpátalján

Kárpátalja is sok szálon kötődik a rovásműveltséghez: Forrai Sándor Munkácson született 1913.03.18-án. Holnap pedig egységes rovásos helynévtáblát avatnak Beregszász városában.

 

Kárpátalja és a rovás

A mai napon Forrai Sándor születésnapjára emlékezünk. Holnap pedig (2011. március 19-én) pedig  Beregszászon felavatják az első egységes kárpát-medencei rovásos helynévtáblát, melyet a helyi önkormányzat nagy többséggel megszavazott.

 

Rovásverseny

 A Kárpátaljai cserkészek őrzik a rovás hagyományát, immár ők is részt vesznek a Forrai Sándor Rovásírásversenyen, amely a XII. Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi találkozó elődöntője.

“A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség múlt évi szövetségi versenye után idén először meghirdeti a kárpátaljai rovásírásversenyt, melynek névadója vidékünk szülötte, a legnevesebb székely-magyar rovásírás-kutató, Forrai Sándor, aki 1913-ban született Munkácson. Várjuk minden iskoláskorú jelentkezését illetve azokat a felnőtteket, akik foglalkoznak rovásírással és szívesen részt vennének a szervezők és a zsűri munkájában.

A három korosztály első három helyezettje jutalomban részesül illetve jogot nyer arra, hogy részt vegyen 2011. júniusában Budapesten a XII. Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi találkozó döntőjében.”

A teljes versenyfelhívás itt megtalálható.

  • Szervező: Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség
  • Időpont: 2011. március 26, 10.00 órai kezdés.
  • Helyszín: Munkács, Szent István Líceum
  • Jelentkezési határidő: 2011. március 22.
  • Jelentkezési cím: rovas.karpatalja@gmail.com


Beregszász – rovástábla avatása

Rovásírásos helységnévtábla avatására kerül sor 2011. március 19-én, szombaton, közép-európai idő szerint 14 órai kezdettel, a város Asztély felőli oldaláról.

Ezt követően az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulójának alkalmából rendezendő ünnepi műsor keretében a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban 16:00-kor koncertet ad a Credo együttes, majd 17:00-kor sor kerül Usztics Mátyás előadására Magor nyelv és történelem címmel.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  • Szervező: Kovács Béla EP-képviselő irodája
  • Kapcsolattartó: Kovács Dezső irodavezető
  • Rovás Alapítvány

(rovás.info,  KMCSSZ)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share