Ellopott rovástábla – Miskolc

Ezúttal Miskolcról lopták el a nemrégiben felavatott rovástáblák egyikét. A kérdés csak az, hogy mindez az elharapódzó bűnözés, vagy a magyar közösség elleni izgatás eredménye-e?

 

Köztörvényes bűnözés – Rasszista izgatás

A jelenleg Ukrajna részét képező Kárpátalján még az ukrán képviselők is jóváhagyják a rovásos helynév-tábla állítását – ezzel szemben Magyarországon közéleti személyiségek úszítanak a rovástáblák ellen. A kulturális alapú értékteremtő erőfeszítések nyílt arculcsapása a miskolci rovástábla ellop(at)ása. Nyilvánvaló, hogy a Gyöngyöshalászi táblarongálás után Miskolcon sem magától esett le az újonnan felavatott rovásos helynévtábla. Ezúttal nem sikerült kifűrészelni az oszlopot, mert az fémből van, de a táblát viszont sajnálatosan leszerelték. Eljutottunk oda, hogy Magyarországon több fizikai atrocitás éri a rovástáblákat, mint Erdélyben, vagy Felvidéken.

A miskolci táblák állítója és a táblák tulajdonosa, a Magyarok Szövetsége és a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Jobbik 2011.03.18-án 13.00-kor sajtótájékozatót tartott az esettel kapcsolatban.

 

Feljelentést tett a Jobbik

Feljelentést tett a rendőrségen a Jobbik, mert csütörtök reggelre eltűnt a Miskolc rovásírásos helységnévtáblája, amelyet néhány hete állított a város határában a párt – jelentették be a Jobbik megyei és miskolci vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon.

Egyed Zsolt országgyűlési képviselő, a párt Borsod megyei elnöke úgy fogalmazott: a közbiztonság kérdését veti fel az eset. A rovásírásos táblát a tagok adományaiból állította a Jobbik, hogy a település neve ilyen formában is megjelenjen. Véleménye szerint ha a táblát színesfémgyűjtők vitték el, az a kisebbik baj, ha viszont a kultúra elleni támadás, az már súlyos gondot jelent. (Híradó – film)

Szegedi Márton, a Jobbik miskolci frakcióvezetője, a párt városi elnöke kifejtette: néhány hete a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyarok Szövetsége összefogásával avatták fel Miskolc első rovásírásos helységnévtábláját. A napokban azonban a 26-os számú főút mellett állított táblát eltávolították, az oszlopot és a hozzá tartozó betonrészt is megrongálták. A rovásírás nemzeti kincs, vallástól és pártszíntől függetlenül, ezért is fontos az üzenete a táblának, eltávolítása pedig a magyar kultúra elleni támadás – ismertette álláspontját a politikus.

Mint mondta, “szűkebb értelemben ez csak egy rovásírásos tábla, tágabb értelemben azonban közösség elleni izgatásnak fogjuk fel és a magyar nemzet elleni támadásnak”. Megjegyezte: a Jobbik kezdeményezni fogja a rovásírás alkotmányos védelmét, illetve azt is, hogy a jövő félévtől ennek “az ősi kincsnek az oktatása és művelése helyet kapjon” a nemzeti alaptantervben.

(MTI)

Miskolc TV híradórészlete (2011.03.18)

Kapcsolódó cikkek:

Share