Magyarország szubjektív atlasza

2010-ben elkészítették Magyarország szubjektív atlaszát, melyből kiderül: élő a rovás! Teljesebb lehetne a öröm magyar szavakkal… de minden kezdet nehéz.

 

Magyarország szubjektív atlasza (egyéni térképe ?)

 A szerzők Palesztina, Szerbia és Hollandia után Magyarország Szubjektív Atlaszát készítették el, melyet kéthetes műhelymunkával alakítottak ki. Céljuk, hogy az “Atlasz a mai Magyarországot mutatja be képi szemszögből. Igyekeznek változatosan, izgalmasan és képileg tetszetősen megjeleníteni Magyarországot, kulturális és nemzeti azonosságunkat.”

A műhelymunkákhoz pályázatokat lehetett beküldeni. Ketten is felhasználták a rovást, utalva örökségünkre, a saját írásrendszerünkre. A “Magyarország alternatív zászlója” témában Poráczy Zoltán ezeket írta fel rovással: CE1126, FFFFFF, 8751. Az értelmetlennek tűnő kódsorok színeket fejeznek ki a számítógépes világban. Ez az első olyan kortárs rovásemlékünk, melyben 16-os számrendszerbeli számokat írtak fel rovásjelekkel. A felírt színkódok természetesen a magyar zászló  színeit adják ki. (Piros: #CE1126 Fehér:  #FFFFFFF Zöld: #008751)

 

A “Magyarország térképei” témában Polányi Petra alkotott emlékezeteset, pályaművének címe: Ősi határok. Magyarország trianoni határait rovásbetűkkel szegélyezte. A feliratok  balról jobbra olvashatóak, fordított betűállással: “MAGZARORSLYAG SLYUBJEKTIV ATLASLYA” ismétlődik körbe. Bizonyára a “Magyarország szubjektív atlasza” mondatot igyekezett felírni rovással többé-kevésbé sikeresen. 

 

Rovás Info megjegyzés: Gratulálunk a két pályázónak a rovás felhasználásához, Polányi Petrának pedig további tanulást kívánunk, hiszen 1-2 óra alatt hibátlanul is el lehet sajátítani a nemzeti írást, melynek ősi határai ráadásul sokkal tágabbak az általa ábrázoltnál.

(Rovás.info – subjectiveatlas.kibu.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share