Ellopott tábla – Gyöngyöshalász

Gyöngyöshalász péntek délután avatta faragott rovásos helynévtábláit. Vasárnapra elloptak egyet. Az eset azonban nem csak lopás, hanem közösség elleni izgatás is!

 

Lopás vagy közösség elleni izgatás?


Pénteken avatták fel Gyöngyöshalász lakói és vendégei, valamint önkormányzati előljárói a település bevezető útjain a fából készült rovásos helynévtáblákat. Ezek a táblák voltak a maguk nemében az elsők Heves Megyében. Szabó Gyula, Gyöngyöshalász alpolgármestere szerint ezekben a táblákban gyökerezik múltunk, magyarságunk. Elmondta: az ősi magyar írásmódot gyermekeinknek is meg kellene tanulniuk, hiszen büszkének kell lennünk elődeinkre.

Tehát egy közösség – esetünkben egy település lakosai és előljárói kifejezésre juttatták, hogy a tábla, s a rajta lévő írás az önazonosságuk része, nemzeti hovatartozásuk – magyarságuk – jelképe. Így a tábla megrongálása, eltulajdonítása e közösségnek nem csak megsértése, hanem a közösség és tagjai elleni nyílt izgatás. A fatábla tüzelőértéke nem fedezi a kivágásához szükséges energiát, szállítást és a lopás végrehajtását – ezért nyilvánvaló, hogy a szándék kizárólag úszítás, megfélemlítés és gyűlöletkeltést, rasszista indítékot takar.

Felmerül a gyanú, hogy a bűncselekmény végrehajtását sugallták a tetteseknek, illetve a rovásműveltség és rovástáblák elleni nyilatkozataikkal bizonyos média- és politikai szereplők közvetetten hozzájárultak jogsértéshez.

A bűncselekmény kivizsgálása és a tettesek, valamint felbujtóik felelősségrevonása nem tűr halasztást!

 

Olvasói leveleinkből:

Gyöngyöshalászon csütörtökön ünnepélyes keretek között felavatták, a falu rovással írt helységnév tábláját. Pénteken, szombaton, és vasárnap, még láthatta aki akarta. Aki ma reggel szerette volna látni,annak már csak az előző nap készült fényképekről  sikerülhetett.  Ugyan is sötét erők,az éjszaka folyamán kivágták,és elvitték!

Született : 2011 02 17-én önzetlen emberek pénzéből, akaratából !
Meghalt  : 2011 02 20-án önző, és sajnálatra méltó ember(ek) akaratából !

A.M.

Magam részéről, akár anyagiakkal is hozzájárulnék egy új táblához. Aki kivágta, vagy kivágatta, annak meg azt üzenem, hogy köszönöm. Ezzel csak erőt ad. A sorsát meg amúgy sem tudja elkerülni senki. Isten! Áldd meg a MAGYART!

B.F.

 

Az ellopott tábla maradványai – rasszista bűntett


A rovásos tábla a helyi közösség önazonosságának jelképe

 

Kapcsolódó cikkek:

Share