Néprajzi lexikon (?) – rovásírás

Szinte hihetetlen, hogy mi áll a Néprajzi Lexikon szócikkében! Majd minden mondata szakmailag téves, hiányos és jócskán idejemúlt. Mindez az MEK-en tárolva.

 

Magyar Néprajzi Lexikon – rovásírás


A világhálón fellelhető lexikonok szócikkei közül most ismételten egy nagyon poros, elavult és hibáktól hemzsegő példára bukkantunk. Van itt minden, ami avitt: türk rovásírásból való eredeztetés, sémi írásrendszer szerinti jobbról-balra írás, görög és glagolita kölcsönbetűk. 

A korai középkor kimarad a történelemből, de utána sincs sok tudományos hozzáfűznivaló a “székely hagyomány”-on kívül. Azonban a szócikk kétségkívül legnagyobb hiányossága, hogy miután az ezer éven át folyamatos használatban lévő írásunkról megjegyzi ” hogy a 19.-20. században szinte újra fel kellett fedezni”, nem tesz említést sem a 20. század végi sorsfordító fejlődésről, sem pedig a 21. század immár eltelt kiemelkedően fontos 10 esztejének eredményeiről.

Ha csak a történések után szeretnének akár kullogni is, a Néprajzi Lexikon szerkesztőinek évszázados lemaradást kell pótolniuk. Csak remélni tudjuk, hogy belevágnak. 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share