Híres magyarok albuma

Jelenleg Szerbiához tartozó Vajdaságban jelent meg a könyv, melyben teljes természetességgel kaptak helyet a rovás jelei, mint amelyre büszkék lehetnek az ottani magyarok.

 

Új könyv – Híres magyarok albuma


A Vajdaságból kaptunk örvendetes hírt a kötet megjelenéséről. A szerkesztő Tóth Eszter, aki eképp vallott a kiadvány jelentőségéről:

“Úgy gondolom, sok minden tanulható belőle, hiszen az albumban benne vannak a rovásírás betűi, a címerek és Magyarország térképe is. Két nemzedék felnőtt 1944?45 óta anélkül, hogy beiktatták volna a magyar történelmet az iskolai tantervekbe, így csupán a harmadik generáció kap némi ízelítőt nemzetünk múltjából. Úgy éreztem, szükség van egy ilyen kiadványra, amely talán segít meglátni, hogy honnan jöttünk, kik is vagyunk, hogy lássuk: nem vagyunk bűnös nemzet”

Tóth Eszter segítőtársaival – történészekkel, pedagógusokkal, kutató fiatalokkal – ugyanolyan lelkesedéssel gyűjtötte hónapokig az anyagot, mint amilyen elhivatottsággal szervezte évekig az Ismerjük meg szülőföldünket! elnevezésű pályázatot. Ahogyan a pályázat, úgy a Híres magyarok albuma is főként az iskolásokat szeretné megszólítani, ezért a szerkesztő az ötödik osztályosoktól az érettségiző diákokig minden korosztályhoz el akarja juttatni a könyvet – ingyen. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha sikerül pénzt szerezni az utánnyomásra. Az album ugyanis most csupán 1000 példányban jelent meg, bár a szerkesztő 5000 példányhoz kért segítséget. Megjelenését a Tartományi Oktatási Titkárság támogatta, kiadója pedig az Aracs Társadalmi Szervezet. (t.r.)

(Magyar Szó – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share