Rovás – Homoród-karácsonyfalva

Falképeken, amint az más székelyföldi templom esetében is megfigyelhető, utólagosan bekarcolt feliratokkal, rovással is találkozunk.

 

Homoródkarácsonyfalva gazdag egyházi vonatkozású értékekben (teljes cikk itt)

A 2006. évi restaurálási munkálatok során, a falképeken egy újabb rovásfelirat is előbukkant. Ezt a helyszínen Ráduly János is tanulmányozta. A felirat, amely a karzaton keresztül közelíthető meg, a Szent László-legenda csatát ábrázoló jelenetében, a zárt rendben támadó magyar lovagok, és az őket megfeszített íjaikkal szembe támadó kun harcosok között lévő felületbe van bekarcolva. Az öt betűből álló rovásírás megfejtése (jobbról balra olvasva) Ráduly szerint ?TATAR?, azaz mai olvasatban TATÁR. A rovásemléket a tőle 22 cm-re-jobbra látható, lándzsával átdöfött, lehanyatló kun harcos ?kaftánjába? karcolt 1625-ös évszám keltezi. Látogatásaim alkalmával a falképeket magam is megszemléltem, s a Háromkirályok hódolata című kép felületén, a Szűz Mária ölében ülő gyermek Jézusnak ajándékát átnyújtó király vörös köpenyén, a ?Fidem?? kezdetű latin szövegben és alább, más kézzel írva, ?rovásjelekre? emlékeztető betűket figyeltem meg. Hasonló jelek láthatók az 1496-ban emelt torony kapuzatának lábazatában, annak jobb oldalán, ahol fedett folyosó vezet a toronyalj bejáratáig, a vakolatba bekarcolva. A lemálló meszelés alól előbukkanó ?Dejak? felirat mellett a székely rovásírás k, f, m, s, n (?), betűi ismerhetők fel.

Egy másik, említésre méltó emlékműve a homoródkarácsonyfalvi unitárius eklézsiának, ?az a mesterien faragott kőoszlop?, amelyet 1904-ben állítottak a meggyilkolt Erzsébet királynő emlékére, a templom déli előterében fekvő kertben. Az emlékművet Hargita Nándor, az egykori székelyudvarhelyi kő- és agyagipari szakiskola tanára tervezte. Ennek egyik oldalán az 1898-as évszám, a másikon ?ERZSÉBET NAGY KIRÁLYASSZONYUNK ÁLDOTT EMLÉKE MINDADDIG ÉL MÍG EGY MAGYAR SZIV DOBOG.? alatta ?1904. karacsonfalvi unit. egyházközség.?, míg a harmadik oldalán ?EZ EMLÉK NÉHAI NAGY SÁNDOR HELYB. LELKÉSZ ÉS NEJE GÁLFFY BORBÁLA HÁLÁS FIAINAK GYULÁNAK ÉS LAJOSNAK ADOMÁNYÁBÓL ÁLLITTATOTT? felirat olvasható.

Homoródkarácsonyfalva unitárius templomának nevezetességei megtekintése után, a falu felső felében magasodó Kápolnahegy tetején épült római katolikus templomot látogattam meg. Útközben megszemléltem Béla a Albert fafaragó, saját kertjében felállított, s a Dózsa György szellemét megidéző fából faragott emlékoszlopát, az oklándi Polgármesteri Hivatal és a karácsonyfalvi közbirtokosság támogatásával megújuló egykori községházát, valamint a szövetkezeti üzletház épülete előtt, a 2006. évi falutalálkozó alkalmával az ?ElŐDÖK ÉRDEME IRÁNTI KEGYELETTEL? állított kopjafát.

(Székelyhon)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share