Rovás az alkotótáborban

Nyári tábori élmények felidézése: ismerkedés a rovásírással Szárhegyen, a Borsos Miklós emlékére szervezett alkotótáborban.


Alkotótábor Szárhegyen

Tizenhetedik alkalommal gyűltek össze 10?14 éves diákok nemzetközi alkotótáborba, mely a csomafalvi származású Borsos Miklós emlékét ápolja, a tehetséges fiatalok felkarolását célozza. Harmincheten ismerkednek Székelyfölddel, a bogozás, gyöngyfűzés, rovásírás, festés és rajzolás technikáival.

Táborlakóból lett táborvezető idénre Dobribán Melinda, aki az eddigi tizenhat Borsos Miklós Nemzetközi Alkotótábor többségében részt vett. Borsos Miklós szobrászművész emlékének ébren tartása, a tehetséges gyerekek táboroztatása idén is szárhegyi bázison zajlik, itt alkotnak a diákok, és indulnak kirándulásokra a Gyilkos-tóhoz, a Gyergyói-medence településeire. Moldvai csángók érkeztek Pusztináról, Magyarországot a szigetszentmiklósiak és a nyíregyháziak képviselik, akik tusnádfürdői és Gyergyó-vidéki kortársaikkal egy héten át alkotnak együtt.

A vasárnapi tábornyitót követően tegnap délelőtt a szálláshely, azaz a Ferenc-rendi kolostor megrajzolása volt a feladat, a következőkben pedig játék, alkotás és kirándulás váltogatja egymást a programban. Már bevett szokás, hogy a Kárpát-medencei alkotótábor vendégei a moldvai csángók is. Kísérőjük, Vajda Éva pedagógus a különböző helyről érkező gyerekek együttlétét tartja a legfontosabbnak:

? Érdekes, hogy az érzéseiket más-más motívumokkal fogalmazzák meg: a pusztinai gyerekek képeiben azt látjuk, hogy az emberek együtt vannak, kint az erdő alatt bográcsoznak, megjelennek a képeiken a kendezők, s ezzel szemben a gyergyóiak a székely kaput, a fenyőfát festik meg, a magyarországiak pedig az ő tájaikat – mondja a pusztinai pedagógus, aki azt is elmeséli, hogy a tavalyi tábor után a résztvevők hazaérkezve azt mesélgették legszívesebben, hogy máshol is élnek gyerekek, akik egy nyelvet beszélnek velük: ?A mi gyermekeink azt hitték, hogy ez a csángó nyelv, amit szüleik beszélnek soha, sehol, semmire sem használható. Itt az ellenkezőjére döbbentek rá.?

Borsos Miklós és a szülőföld az idei tábor témája. A szervező Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány és a pedagógusok szerint ezt gyermekkorban kell tudatosítani. ?A gyermek ösztönösen kötődik az édesanyához. Ugyanígy, egy kis segítséggel a szülőföldhöz is ragaszkodni fog? – fogalmazódott meg  a júliusi alkotótáborban.

(Balázs Katalin – http://keresztszulok.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share