Helynév-tábla – Kunmadaras

Rovásos helynév-táblát avattak a nagykun, kiskun és jász kapitányok tanácsának tagjai Kunmadaras bevezető útjain tegnap. Népszerű az egységes tábla.

Rovásos helynév-tábla – Kunmadaras

A mai napon tartották Kunmadaras városában a háromkerületi kapitányok tanácsát a nagykun, kiskun és jász települések hagyományőrzőinek képviselői. A házigazdák nevében Márki Sándor, a település polgármestere, valamint Barta László kunmadarasi kapitány köszöntötte a megjelenteket, akik a kapitányi tanács munkáját értékelték, a közeljövő feladatait megbeszélték.

A rendezvényen a Magyarországért Egyesület képviseletében Rumi Tamás átadta a település önkormányzatának Zétényi Zsolt, A történeti alkotmány című munkájának egy példányát. A rovás alapítvány részéről Sípos László kuratóriumi elnök és Horváth Levente Jász-Nagykun-Szolnok megyei munkatárs adták át az önkormányzat által rendelt, szabványos kivitelű rovásos helynév-táblákat, melyeket Kunmadaras három bevezető útja mellett felállítottak, majd ünnepélyesen felavattak a kapitányi tanács tagjainak jelenlétében.

Márki Sándor polgármester elmondta, hogy a település közgyűlése megvitatta a táblaállítás ügyét és arra a véleményre jutottak, hogy a rováskultúra ápolása, nemzeti írásunk mindennapi használata kedvezően befolyásolja a helyi fiatalság szellemi fejlődését, alkotókészségét, tanulmányi eredményeit. A táblák a rovás megismertetésében és népszerűsítésében fontos szerepet töltenek be, s e cél tekintetében nagyon kedvező ár-érték arányú megoldásnak bizonyulnak.

Az avatáson jelenlévő jász-kun kapitányok között az ötlet népszerűségre tett szert, így nem lenne meglepő, ha a jász-kun kerületek állnának az országos táblaállítás élére.

Az avatásról összeállított kisfilm:

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share