Gimnáziumi diáknap – rovás

Felvidéken, Érsekújváron is az oktatási intézmények programjai közé került a rovásműveltség. Tudósítás a diáknapról.

 

 

Diáknap a gimnáziumban

A november 17-ét megelőző munkanap hosszú évek óta hagyományosan a diákoké az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban. Ilyenkor tanítási órák helyett különböző foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, ahová a vendégeket a diáktanács tagjai hívják.

Az idei diáknapon is gazdag program közül válogathattak a gimisek. A reggel nyolckor induló műveltségi vetélkedőbe minden osztály háromfős csapatot nevezett be, a legjobbaknak járó édes főnyereményt – egy csokitortát – a IV.G-sek: Pál Ádám, Bopkó László és Pollák Philip kapták. Ezzel egyidejűleg zajlott az V.G-ben a sakkverseny, ahol Balogh Tamás, Harcsa Károly és Kiss András lett dobogós.

Volt globális nevelés, filmvetítés (A hülyeség kora), karaoke, gitározás a számítógép segítségével, rovásírás, élménybeszámoló a Comenius-projekt kapcsán Spanyolországban töltött napokról, a végzősök pedig megtartották a tornateremben a szalagavató főpróbáját. Egy-egy foglalkozás között a tea- és sütiházban futott össze a diáksereg, ahol a VI.G-nek köszönhetően fair trade termékeket vásárolhattak és fogyaszthattak.

Minden évben sikerül vendégül látni egy-egy híres maturánst is, idén többek közt egy színészt és drámapedagógust – Vanya Róbertet. Ő a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt drámajátékokkal szórakoztatta, köztük az iskola színjátszóit, a Csűrdöngölőket. Robi négy éve érettségizett, jelenleg Budapesten él és dolgozik. Az érsekújvári közönség elsősorban az István, a király főszereplőjeként ismerheti, ugyanis a Kistérségi Színtársulat tagja.

És volt igazi sztárvendég is: Száraz Dénes. Ő szintén Budapestről érkezett, ahová azonnal utazott is vissza, hiszen este az Új Színházban játszott. Vele a beszélgetést édesanyja vezette, így olyan apró titkokat is megtudott a nagyérdemű, amit az egykori diák magáról nem biztos, hogy elárult volna. Elmesélte diákkori csínytevéseit, hogyan és merre vitte az útja az érettségi óta: a színművészeti főiskolát, színházi és reklám szerepeit, és hogy mennyire fontos a sport az életében. A legtöbbet a Jóban-rosszban általa alakított Tamás atyáról faggatták, hiszen országos ismertségre ezzel tett szert. Az iskola krónikájába a következőket írta: ?Kitartást a gimihez, tudom, nem könnyű??

Délután a tornateremben a III.A felavatta az elsősöket, így már ők is elmondhatják magukról, hogy igazi, teljes értékű tagjai a közösségnek, nem szecsók többé.

Pénteken, november 19-én a leendő érettségizőké lesz az iskolában a főszerep: este a Csemadok-székházban megkapják a remény zöld szalagját. Ilyenkor sokszor még csak sejteni sem lehet, vajon közülük néhány év múlva ki tér majd vissza vendégként a diáknapra?

(Watson.sk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share